България ще продължи да утвърждава и надгражда своите традиции в космонавтиката и космическите изследвания като фактор за стимулиране на общественото развитие и науката, заяви днес държавният глава Румен Радев на среща в президентската институция с космонавтите по програмата "Интеркосмос" и представители на техните семейства. Сред тях бе и първият български космонавт Георги Иванов.

Повод за срещата са три космически годишнини. През 2024 г. се навършват 45 години от полета на Георги Иванов, 55 години от създаването на Института за космически изследвания и се провежда 20-ата Международна научна конференция "Космос-Екология-Сигурност" в София. На срещата присъства и съпругата на държавния глава Десислава Радева.

Държавният глава подчерта по време на срещата огромното значение на изследването на космоса за развитието на човечеството, тъй като съвременният начин на живот е напълно свързан с резултатите от тази научна дейност. Румен Радев открои и приноса на страната ни в тази сфера, тъй като в много космически мисии са включени прибори или апаратура, създадени с подкрепата на български учени. Във връзка с това държавният глава изрази и амбициите на страната ни за присъединяване към Европейската космическа агенция наред с редица други европейски страни.

Румен Радев посочи също така ролята на полетите на българските космонавти Георги Иванов и Александър Александров за повишаване на обществения интерес у нас към космоса, развитието на науката и образованието. Страната ни е третата в света, започнала да произвежда космическа храна. Обща бе оценката, че независимо от напрежението в отношенията между водещите държави в космическите изследвания, изследването на космоса е немислимо без международно сътрудничество и то дава надежда за възстановяването и укрепването на мира. Откроено бе и повишаването на интереса на младите хора по света към космическите изследвания през последните години.

В срещата участваха космонавтите ген.-лейт. Георги Иванов,  полк. Красимир Стоянов (дублиращ космонавт на Александър Александров), бриг.ген. Берталан Фаркаш (Унгария), полк. Владимир Ремек (Чехия), ген.-майор Думитру Прунариу (Румъния), командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров и директорът на Института за космически изследвания и технологии проф. д-р Георги Желев. 

Георги Иванов подари на държавния глава снимка на Земята, направена по време на неговия исторически полет през 1979 г. В присъствието на държавния глава Георги Иванов беше удостоен с международен знак на космонавта от Думитру Прунариу.