"Време е спиралата от насилие и страдание в Близкия изток да спре. Това изисква не само усилия от въвлечените страни, но и последователност от международната общност", заяви президентът Румен Радев пред журналисти за случващото се в Ливан, предаде репортер на "Фокус".

По думите му ескалацията на конфликта има потенциал да застраши мира в целия регион. "Затова вчера видяхте призивите на генералния секретар на ООН, на президента на САЩ, на дипломат номер едно на Европейския съюз за въздържане от сухопътна операция в Ливан. Това означава едно повишаване на риска. Започнаха удари и в Сирия",  каза още Радев.

"Искам да поздравя екипажа на правителствения самолет, службите за сигурност, министерства на отбраната и на транспорта, които работят усилено, за да се осигури безопасен коридор за извеждане на нашите сънародници", допълни държавният глава.

Държавният глава е днес в Бургас за откриването на производствена база за бронирана отбранителна техника. Тя е на световния производител на бронирани автомобили International Armored Group (IAG), с български собственик, която снабдява въоръжените сили на САЩ, Канада, Обединеното кралство, Обединените арабски емирства и Турция.

В завода си у нас компанията ще произвежда за световните пазари различни видове бронирани автомобили по стандартите на НАТО, дронове за спасителни, разузнавателни и аварийни мисии, военни кранове за евакуация и леки патрулни автомобили.

Първоначалната инвестиция се очаква да надхвърли 20 млн. лв., като се предвижда в производствената база у нас да работят основно български специалисти, а броят на заетите да достигне над 300 души.