Ускоряването на процеса на интеграция на Косово в международните структури, европейската и евроатлантическата общност ще бъде позитивен знак за целия регион. Това заяви държавният глава Румен Радев на срещата си днес с президента на Република Косово Вьоса Османи преди началото на срещата на върха на Европейската политическа общност в двореца "Бленъм“ край Оксфорд, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Двамата акцентираха върху отличния политически диалог като фактор за всестранното развитие на отношенията между България и Косово.      

Българският държавен глава оцени високо резултатите от проведеното от него официално посещение в Косово през декември м.г., по време на което бяха обсъдени много теми от дневния ред на двустранното сътрудничество в икономиката, инвестициите, образованието и сигурността, както и от срещите си с представителите на българската общност в страната.

Във връзка с това президентът Радев изказа признателността си за начина на Косово към общностите в съответствие с европейските демократични стандарти.

Обща бе позицията, че гарантирането на правото на самоопределение е сред фундаментите на демокрацията. Радев изрази надежда процесът по утвърждаване на статута и възможностите за пълно упражняване на правата на българската общност в страната и нейното развитие да продължи като реален фактор за последващото засилване на връзките между двете държави.