Инициативата "Три морета“ се утвърждава като фактор за развитие на свързаността в целия регион на Централна и Източна Европа и има ключово значение за насърчаване на икономическия обмен, инвестициите и повишаване на сигурността в доставките на енергийни ресурси. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща в президентската институция с Беата Дашинска-Музичка, посланик - специален представител на президента на Република Полша за Инициативата "Три морета“. Полша ще бъде домакин на следващата среща на върха в рамките на инициативата, която ще се проведе през 2025 година.

Държавният глава открои доброто партньорство на страната ни с Инвестиционния фонд на "Три морета“. Инвестициите на фонда в България са сред най-мащабните в рамките на инициативата с общо инвестирана сума около 200 милиона евро в секторите транспорт и енергетика, като привлеченият капитал е около 10 пъти повече от инвестираната до момента от страната ни сума.

По време на срещата Беата Музичка открои идеите за разширяване на диалога на "Три морета“ със стратегическите партньори на инициативата, укрепване на партньорството с финансови институции, както и за разширяване на тематичния обхват на инициативата с нова тема - насърчаване на туристическия и културен обмен в Източна Европа като реален фактор за сближаване на страните от нашия регион.