ЦЕРН е не само организация за водещи научни изследвания, а успешен пример за напредъка на обединените усилия в името на човечеството. България остава посветена на споделената мисия да развива потенциала на науката в подкрепа на мира в свят на ожесточена конкуренция и за позитивното развитие на нашите общества. Това заяви държавният глава Румен Радев на церемонията в Женева по случай отбелязването на 70-ата годишнина от основаването на Европейската организация за ядрени изследвания /ЦЕРН/.

В събитието участваха държавни и правителствени ръководители на редица страни членки на ЦЕРН – президентът на Конфедерация Швейцария Виола Амхерд, президентът на Италианската република Серджо Матарела, президентът на Словашката република Петер Пелегрини, президентът на Република Сърбия Александър Вучич, министър-председателят на Република Латвия Евика Силиня, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, както и Нейно Кралско Височество Астрид, принцеса на Кралство Белгия.

Държавният глава открои ролята на ЦЕРН за обединяване на потенциала на науката, образованието и бизнеса за постигането на новите европейски приоритети за по-висока конкурентоспособност и "чиста индустрия" посредством научни изследвания и иновации. "Преди всичко ЦЕРН е вдъхновение за нашите млади учени и модел за развитие на науката в бъдещето", подчерта Румен Радев.

През настоящата година се навършват и 25 години от присъединяването на България към организацията и президентът Радев отбеляза приноса на над 100 български учени, инженери и техници, които са ангажирани в различни проекти на ЦЕРН. Българските учени имат значителна роля за създаването на конструкцията на детектора CMS, който има ключово значение за откриването на частицата бозон на Хигс.

Румен Радев подчерта също така стремежа на страната ни да изгради в партньорство със своите съседи Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа с технология от ЦЕРН, в който освен научна дейност да може да се прилага и  лечение на онкологични заболявания.

Партньорството между България и ЦЕРН не се изчерпва с научната дейност и сме признателни за образователните инициативи на организацията, които предоставят редица нови възможности на много български студенти, учители и изследователи, заяви още президентът. Над 800 са българските учители, преминали през различни образователни програми на ЦЕРН, и държавният глава подчерта, че този опит е безценен, тъй като дава възможност младите хора у нас да придобиват необходимите им знания и умения, за да се справят успешно с предизвикателствата на бъдещето.

В Женева президентът Румен Радев проведе среща и с българските учени в ЦЕРН, на които изрази признателността си за постигнатите от тях научни резултати и принос в утвърждаването на България сред водещите в света страни в областта на научните изследвания с приложения в редица сфери.