България подкрепя благородната мисия на ООН политиките на развитието, а не военните конфликти да определят бъдещето на човечеството. Това заяви президентът Румен Радев на среща с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш в Ню Йорк. Президентът Радев открои възможността, която трибуната на Общото събрание на ООН предоставя на всяка страна, при което държавните и правителствените ръководители са равнопоставени и тяхната значимост се определя единствено от силата на отправените към света послания.

Обща бе позицията, че военните кризи в Украйна и Близкия Изток застрашават мира и стабилността и изострят разделението в света. Държавният глава изрази надежда Съветът за сигурност на ООН да се превърне в ефективен инструмент, който своевременно да предотвратява военни конфликти и кризи, което да върне отново фокуса на човечеството върху Целите за устойчиво развитие на ООН. Румен Радев изрази и тревогата си от протичащите в момента военни действия в близост до границите на Европа, в резултат на които се засилват миграционните потоци, увеличава се рискът от радикализация и терористични действия. 

Укрепването на мира, устойчивото развитие и човешкото достойнство за настоящите и бъдещите поколения, които са темите на тазгодишната 79-а сесия на Общото събрание на ООН, следва да бъдат общи цели и да обединяват цялата международната общност, независимо от различията между отделните държави, посочи Антонио Гутериш. Генералният секретар на ООН подчерта и значимата роля на България като източник на идеи и инициативи и за осъществяването на Целите за устойчиво развитие.

По-рано през деня президентът Румен Радев проведе неформални разговори със свои колеги в рамките на 79-ата сесия на Общото събрание на ООН и участва в отбелязването на 20-ата годишнина от Истанбулската инициатива на сътрудничество – партньорски формат на високо равнище между НАТО и Съвета за сътрудничество в Персийския залив, договорен през 2004 г. на Срещата на върха на НАТО в Истанбул.

Държавният глава Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева посетиха приема, даван от президента на САЩ Джо Байдън и съпругата му д-р Джил Байдън в чест на държавните и правителствени ръководители и техните съпруги по случай 79-ата сесия на Общото събрание на ООН.