Румен Петков за престъплението към България, наречено Ай Си Джи Би. Позицията на лидера на АБВ, изпращат от пресцентъра на партията.

Престъплението към България, наречено Ай Си Джи Би, като фактология:

-Месец май 2019 – първа копка с определен изпълнител;

-Месец октомври 2019 – подписан договор с 18 месеца срок за изпълнение. От което заключаваме, че на 31 ноември 2020 година проектът трябва да е завършен, за да можем да започнем доставките на газ от 1 януари 2021 година доставките на газ, какъвто е договорът ни с Азербайджан;

-Втори срок за изпълнение - месец април 2021 година – провален;

-Трети срок за изпълнение, чрез криминална просрочка – 31 декември 2021 година, предупреждавам, катастрофално провален. И не може да е другояче, след като ние сме строили първите газопроводи в Гърция, а Борисов определи гръцки изпълнители да се учат в България.

Допуснахме противопоставяне на Ай Си Джи Би срещу "Булгаргаз“, докато ДЕПА (гръцката държавна компания) пряко ръководи процеса. В момента Гърция получава техния договорен 1 млрд. куб. м. годишно, а ние сме блокирани на 1/3, т.е., под 400 млн. куб. м., с което реализираме огромни загуби: на ден губим 2 млн. куб. м. при пазарна цена 140 евро на мегават или близо 3 млн. евро загуби всеки ден от неполучаването на договорения азерски раз, който е най-евтиният за България в момента. За сведение на всички TAP (трансадриатическия газопровод) следващите 10 години е с договорени 10 млрд. куб. м., които са разпределени както следва – 8 млрд. за Европа, 1 млрд. за Гърция и 1 млрд. за България, който ние и досега не получаваме в целия му обем. И по-добре да си гарантираме доставката на договореното и виновните да получат заслуженото и чак след това да се отдадем на мечти за увеличаване на количествата, които да получаваме по азерска линия.

И към момента няма одобрен хирдавличен разчет, който да гарантира необходимото налягане на газа при Стара Загора, което е заплаха за невъзможност за доставка на газ. И предупреждението ни преди три години, че проектът е политически и няма икономическа база и се реализира под натиск на САЩ (на всяха трета снимка от проекта присъства госпожа Херо), става все по-реален и все по-заплашителен за нас. Друг е въпросът, че Европа финансира безумия. Абсурдно е строителните дейности да завършат юни следващата година, за което предупредихме достатъчно навреме.

Добре дошъл, господин Мицотакис!