Румен Петков настоя за незабавни преговори за директна доставка от "Газпром“. Страната ни в момента купува газ от гръцката компания ДЕПА, която пък купува от "Газпром“, съобщиха от АБВ. "Хаосът и некадърността в енергийния сектор поставят под заплаха енергийната сигурност на България". Това заяви пред медиите председателят на АБВ Румен Петков и подчерта наличието на приемственост между настоящия и бившия премиер. За да илюстрира този факт, той сравни инспекциите на Кирил Петков и Бойко Борисов на строящия се с огромни закъснения все още газопровод "Комотини-Стара Загора“ и посочването на разнообразни крайни срокове на неговия пуск. В последното си изявление премиерът обеща това да се случи последно през септември, обясни Румен Петков, но акцентира върху факта, че по договор от 1 юли тази година по тръбите трябва да тръгне азерски газ. Ако договореният срок не бъде спазен, държавата ни търпи санкции от азерска страна.

"Последният протокол, който беше подписан за отлагане на въвеждането в експлоатация, е 1 юли и изпълнителят ICGB пое ангажиментът, че на 1 юли газопроводът ще бъде готов. Днес АБВ ще входира официално питане до "Булгаргаз“ – коя е точката, която е заявена за доставка на азерски газ от 1 юли“.

Румен Петков обясни, че ако има заявена от "Булгаргаз“ друга точка на доставка, страната ни ще понесе огромни загуби – не само защото няма да получава евтин азерски газ, но и ще плаща заради неспазени клаузи по договора – в конкретния случай, точка на доставка.

ПП АБВ ще отправи и питане към енергийния и финансовия министър по въпроса наложени ли са санкции заради неспазените срокове за строежа на "Комотини-Стара Загора“ – ако са наложени, получават ли се вече, ако не са наложени, защо не са. Санкциите по договор са 90 000 евро за всеки просрочен ден за фирмата изпълнител на проекта гръцката "Джей енс Пи АВАКС".

"Очевидно е, че санкциите не са наложени и тук въпросът е не кой взе рушвета, въпросът е защо не са наложени санкциите и кое е довело Кирил Петков и Асен Василев до решението да загърбят българския национален интерес“.

Всеки ден забавяне на пускането на "Комотини-Стара Загора“ струва на държавата ни 2 млн. евро, посочи Румен Петков и добави, че АБВ настоява да започне съответната процедура, с която България да потърси пропуснатите си ползи от началото на 2022 година.

Петков през медиите зададе въпрос гръцката "Джей енс Пи АВАКС" предоставяла ли е автомобили на ICGB и на инженера консултант. Ако "Джей енс Пи АВАКС" е предоставяла коли на инженера консултант, то всички дейности по проекта са под въпрос, необходима е нова инспекция, защото налице е конфликт на интереси, обясни той.

В контекста на общия хаос в енергетиката Румен Петков изрази обосновано съмнение също, че страната ни в момента купува газ от гръцката компания ДЕПА, която пък купува от "Газпром“. Отказът на българското правителство от преки преговори с "Газпром“ е престъпление към българския национален интерес, така се нанася тежък удар върху българския бит и икономика, заяви председателят на АБВ и настоя за незабавни преговори с "Газпром“.