Председателят на ПП АБВ Румен Петков представи пред медиите оценка за участието на партията във формата "БСП за България“ в стодневния период на управление, съобщиха от пресцентъра на партията. Той изрази удовлетворение от работата на представителите на АБВ.

Народният представител Владимир Маринов е в основата на подготовка на цялостната нормативна уредба за създаване на Държавна агенция "Гражданска защита“, която постига три ефекта:

- Създава се цялостен инструментариум за реакция на държавата за действия при бедствия и аварии, при инфраструктурни проблеми, водните корита, свлачища и цялостна дейност на държавата при подготовка на населението;

- Гарантира се социалният статус на служителите на държавната агенция;

- Изграждането на такава държавна агенция ще създаде условия за пълна мобилизация на ресурса, с който разполагат общините, областните управи, държавата и нейните изнесени звена;

Румен Петков даде висока оценка на работата на министъра на труда и социалната политика, министъра на туризма и изрази удовлетвореност от работата на МРРБ и Министерството на икономиката. Той обясни, че по настояване и сериозна експертна подготовка на АБВ МТСП навлезе в решителна фаза на разговори либийската страна за подписване на съвместна спогодба, с която всички българи, работили в годините назад в Либия в различни професионални насоки, да могат да получат средствата си и пенсионните си възнаграждения в пълен обем. Петков подчерта огромната значимост на този въпрос, защото се отнася до интересите на повече от 30 000 български граждани.

Министърът на туризма заслужава поздравление за изключително активните действия по съхраняване на потенциала на българския туризъм и преодоляване в голяма степен на тежките проблеми в предстоящия сезон, в резултат и на неясното бъдеще на бежанците, разположени в летните туристически бази, каза още Петков. Той добави предприетите мерки при отлива на руски туристи.

Румен Петков оправи специална благодарност за положителните резултати към Анастас Терзобалиев, съветник на ПП АБВ по отношенията с Близкия изток и арабските държави и към д-р Пламена Заячка, съветник в Министерството на туризма.

В оценката си за работата на Министерството на икономиката Румен Петков подчерта съзнателната политика на отношение и подкрепа от страна на държавата за компаниите от българския отбранителен комплекс. Това е много голяма крачка в настоящата тежка ситуация – от една страна българската държава не осигурява преки доставки на оръжия за Украйна и това трябва да бъде отчетено като голям плюс и на Корнелия Нинова и на парламентарната група на "БСП за България“, от друга страна, трябва да сме наясно, че от 2009 д 2021 година българският отбранителен комплекс беше подложен на много грозно отношение от страна на Борисов и неговото правителство, посочи Петков.

За работата на МРРБ Румен Петков отчете, че ресорният министър показа готовност за бърза реакция там, където е необходимо и за изчистването на редица проблеми по реализацията на стратегически за България проекти.

В оценката си Петков определи като изключително полезен диалога с вероизповеданията – това е начинът, по който спомагаме, според възможностите си, да се гарантират българските традиции, ценностите на българското семейство, моралът, почтеността и бъдещето на българските деца.

Дейностите в енергетиката обаче Петков определи като катастрофа – най-тежките корупционни схеми в сектора получиха пълна подкрепа от страна и в съучастие на министър-председателя – събития, по които ЕК не бива да остава безучастна.

В министрите, излъчени от ПП, прави впечатление концентрацията на власт и финансов ресурс, каза още в оценката си Румен Петков. Той даде за пример нанесеният удар върху земеделското министерство с изваждането на БАБХ – действие, в чиято основа председателят на АБВ коментира съмнения за корупция. Това ще срещне категорично противостоене в лицето на народният представител на АБВ Владимир Маринов. Петков изрази смущение и за неспособността ПП да гарантира ефективен, политически издържан и професионално мотивирам избор за управител на БНБ, както и от произволните публични изявления от страна на началника на кабинета с неясна санкция.