Председателят на ПП АБВ Румен Петков и народният представител на АБВ в КП "БСП за България“ Владимир Маринов се срещнаха с актива на партията и жители на Добрич, съобщиха от пресцентъра на АБВ. Сред акцентите в разговорите бяха множеството неизвестни по бежанските потоци от Украйна, както и заплахата от продоволствена криза у нас и в Европа заради войната.

Пред Маринов бе поставен въпросът за икономическите последствия за Европа заради войната в Украйна, рискът от изчезването от пазара на основни хранителни суровини постоянно растящите цени, вкл. и енергийните и на продуктите от първа необходимост. Акцент бе и въпросът за институтите, част от Селскостопанската академия, които са разположени в Област Добрич. Маринов пое ангажимент да отстоява необходимостта от допълнителни средства при актуализацията на държавния бюджет. Въпроси бяха поставени и по правилата, по които държавата ще попълва държавния резерв, вкл. начина на определяне на изкупните цени.

Добричлии поставиха въпроса за гарантиране на спокойствието и сигурността в контекста на бежанците от Украйна. Румен Петков коментира, че темата е заварила Европа напълно неподготвена и месец и половина близо, след началото на военните действия, грижата за бягащите от войната поражда редица въпроси – от гледна точка на социалната среда, адаптирането на бежанците към нашите условия на живот и гарантирането на сигурността и спокойствието на всички живущи в региона, в т.ч. български, руски и украински граждани. Не на последно място остава и санитарният контрол на границата – въпрос от изключителна важност, тъй като ваксинационният режим в Украйна е много различен от този в Европа и в един момент на Стария континент може да се върнат отдавна забравени болести. Петков подчерта, че Украйна е сред държавите и с най-високо разпространение на СПИН. На фона на всичко това абсолютно неясен остава здравният статус на украинците, които са се установили на територията на България.

Жителите на Добрич споделиха впечатление, че в града им са се настанили украинци с изключително скъпи коли, карани от мъже на видима възраст между 18 и 60 години – факт, които говори за нарушено украинско законодателство, според което мъжете в държавата в този възрастов диапазон са мобилизирани. Петков отбеляза, че на границата, освен санитарен, но липсва контрол и на съдържанието на влизащите в Европа автомобили, вкл. пари, оръжия, наркотици. Същевременно Румен Петков бе категоричен, че ние сме длъжни от морална гледна точка да посрещнем бягащите от войната и да направим всичко по силите си за тях. Но това трябва да става на базата на ясни правила, които са за всички.