Впечатлява невежеството на министъра на енергетиката Александър Николов, който преди няколко дни обясни, че можем да сме спокойни за газовите доставки, тъй като вече се водят разговори с контрагенти по втечнен газ и конкретно Египет и Либия. Това коментира пред медиите председателят на АБВ Румен Петков, който отново акцентира върху неспособността на държавното управление да даде гаранция за енергийната сигурност на България, съобщиха от ПП АБВ. Той обясни, че горното твърдение е лишено от смисъл, тъй като Либия не произвежда втечнен газ.

"Либия има газопровод и аз съм водил разговори с представители на либийската държава за достъп на България до газопровода, който свързва Либия с Италия и се надявам, че ще стигнем до решения, които ще ни гарантират достъп до този газ“.

Той припомни казаното от министър Николов на 23 март - че не е застрашена доставката, има финансов контрагент, който може да изпълни транзакцията в рубли и изтъкна, че впоследствие министър Николов беше категоричен, че когато се преговаря за газа от името на целия ЕС, ще плащаме в евро. "Ако премиерът каже – за пръв път станахме за смях едновременно в Европа и в Русия, ще бъде абсолютно прав“, коментира председателят на АБВ.

Петков отново подчерта, че най-доброто решение за България е започването на незабавни преговори с "Газпром Експорт“ и подчерта несъстоятелността на твърдението, че ако преговаря Европейската комисия, големите договорени обеми на газа ще намалят цената. Той припомни, че страната ни до момента ползва най-евтиния газ в Европа, независимо от скромните количества. А самостоятелни преговори с "Газпром Експорт“ водят редица държави членки на ЕС, каза Петков.

"И с декларацията, че ние няма да преговаряме, а очакваме Европейската комисия да преговаря, министър-председателят казва или "аз и моят екип сме некадърни да водим преговорите и да защитим нашия интерес“, или "нашият интерес не е българският интерес. Отказът да гарантираме най-добри условия е национално предателство“.

Румен Петков отново подчерта, че страната ни от 1 юли ще бъде подложена на тежки финансови санкции от азерска страна заради неизграденото все още газово трасе Комотини-Стара Загора и съобщи още, че ПП АБВ отправи въпрос по ЗДОИ към енергийното министерство и вицепремиера Асен Василев с въпрос наложени ли са от 1 януари договорните санкции към изпълнителя на газопровода, гръцката компания АВАКС, заради неспазените срокове по изграждането на Комотини-Стара Загора, ако са наложени, изплащат ли се, ако не са – защо? По договор за всеки ден закъснение изпълнителят дължи по 90 000 евро. Следващ въпрос в писмото е колко коли компанията АВАКС е предоставила на български институции и на кои точно. Пита се и коя е точката за доставка на азерски газ от 1 юли.