Украйна е потърпевша от една изключително тежка медийна война и агресия срещу Русия. Така коментира пред медиите динамиката на събитията на изток председателят на АБВ, съобщиха от ПП АБВ. Румен Петков и припомни, че тенденцията се наблюдава повече от година. Като видим резултат от всичко това Петков прогнозира икономически колапс и загуба на инвеститори, включително и потенциални, в Украйна. Той определи поведението по темата на САЩ и Великобритания като цинизъм и прогнозира скалъпена предстояща провокация от страна на двете държави.

"Но тази провокация ще бъде платена с кръвта и на Украйна, и на Русия. Някой трябва да излезе и да каже – Пентагона снабдява ли Украйна с оръжие и кой гарантира, че това оръжие няма да бъде използвано по някакъв начин от "нездрави“ сили в Украйна?“.

Смисленият разговор за отношенията Русия-Украйна трябва да бъде воден между Русия и Украйна.

Посредниците вредят, посочи Петков и добави, че България в никакъв случай не бива да става част от проблема, но трябва да бъде решението на проблема. Изводите от КСНС определи като силни, а обявената от президента Радев позиция – като здравата европейска позиция. Председателят на АБВ изрази надежда, че правителството няма да изкриви тази позиция.