Председателят на ПП АБВ Румен Петков изрази надежда, че някой от европейските лидери ще попита президента Байдън при обиколката му в Европа за писмата на Хънтър Байдън – неговия син, за кореспонденцията му с Украйна, за неговата задлъжнялост, публикувани от "Ню Йорк Таймс". Пред медиите Петков коментира, че подобно събитие ни задължава да си дадем сметка, че човек с такива връзки и зависимости няма право на мнение по случващото се в Украйна, съобщиха от АБВ. По събитията около Украйна Петков коментира също, че никой от европейските лидери, вкл. и българските управници, досега не е задал въпроса на президента Зеленски – той какво отношение има към наркомафията.

Румен Петков заяви, че Зеленски е зависим от наркомафията и даде пример със закрилата, която Ивелин Банев-Брендо получи от украинския президент, докато е търсен от правосъдието на Италия, Румъния и България.

"Както е известно, господин Брендо се занимава с производство и разпространение на наркотици. Президентът Зеленски му даде украинско гражданство и отказа да го предостави на правосъдието на Италия, Румъния и България. И това трябва да се знае – зависимостта на президента Зеленски от наркомафията. Ако ние не отчитаме тази реалност, трябва да си дадем сметка какво влиза при нас“.

Петков изрази съмнение, че на границите на Европа се извършва стриктен контрол на типа влизащи от Украйна и на това какво носят в колите си и при помни, че в държавата в настоящата ситуация бяха освободени затворниците а оръжие се раздава масово.

Едновременно с това Петков е категоричен, че бягащите от войната трябва да бъдат приютени и за тях да бъдат положени всички необходими грижи. Той отново призова да бъде сложен край на двойните стандарти към бежанците – да де не оценяват по значимост по цвета на кожата им, религията или държавата, от която бягат.