сякакви опити за предварителни внушения и манипулиране на следствието за инцидента на "Струма", са недопустими.Всякакви опити за предварителни внушения и манипулиране на следствието за инцидента на "Струма", са недопустими. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"По въпроса, свързан с отношенията ни със Северна Македония. Първо, дълбок поклон и съболезнования пред жертвите, пред близките на жертвите оная нощ. Държа да подчертая, че нашата съпричастност не е формална. Това е човешка трагедия, огромна по мащаб, с необясними за нас, които не сме част от трагедията, трагични последствия за близките на тези хора. Деза, жени, ужасяващо. Много се надяваме, че тази трагедия няма да бъде използвана за политически спекулации. Това не го заслужават жертвите и техните близки. Второ, би било прекалено цинично, даже и за Зоран Заев. Националните ни интереси ни задължават за две неща - грижа, гарантиране на здравето на настанените в "Пирогов", всичко, с което можем да съдесйтваме на близките и разследване, което да ни даде истината. Всякакви опити за предварителни внушения и манипулиране на следствието, са недопустими. Чест прави на шефа на следствието и заместник главен прокурор Борислав Сарафов ясната и категорична позиция, която зае. Появиха се тук и там разни самозванци под формата на експерти, в това число за огромно съжаление и едни нелепи разсъждения от страна на регионалния министър Комитова. Трябва да видим пътната настилка, отношението на пътната наситлка към катастрофата. Има следствие, това следствие работи по версии", каза още Петков. Според него "тази женица" трябва да я затворят и да си не мърда от кабинета.

Според него опитът да се внуши на близките, че държавата, е виновна за инцидента, е неприемлив.

"Вътрешният министър и министър-председателят постъпиха много много достойно. Текат процесуално-следствени действия, всякакви коментари преди тяхното приключване, са спекулации. Точка. Много се надяваме, тази трагедия да не бъде спекулативно използвана", заяви още Румен Петков.