Трябва да поставим на съдебна основа въпроса за пропуснатите ползи от Интерконектора Гърция - България. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Румен Петков коментира въпроса за газовата връзка Гърция - България. "Вчера премиерът Мицотакис беше любезен да заяви, че до няколко месеца интерконектора ще бъде готов. Интерконекторът няма да бъде готов до средата на следващата година. Рудушните усмивки, тупането по раменете е едната част от отношенията ни с Гърция. Ние трябва да защитим интереса на българските производители не просто като от 1 януари въведем наказателната такса 90 хил. евро на ден за изпълнителя, акато поставим на съдебна основа въпроса за пропуснатите ползи. Ние в момента ползваме една трета от предвидения азерски газ. За това съм предупредил преди 5 или 6 месеца", каза още Румен Петков.

Той коментира и мораториума върху цените на електроенергията, топлинната енергия и ВиК услугите.

"Плащачите ще бъдем ние с вашата аудтория. Хранителните стоки, битовите стоки, ще претърпи преосмисляне в ценообразуването си и ще го плати крайния потребител. С бързото решаване ще отпадне и въпроса за лобисткия акт на Народното събрание с този мораториум. Юли месец, когато се определи цената от 119 лв. на мегават, премията на производителите на ел. енергия с ВЕИ-ата, соларните паркове отиваше на обща стойност 280 лв. Те реализираха да го кажем 160 лв. чиста печалба. С този мораториум се решава въпроса на няколко човека, които печелят милиони сега и на това нещо трябва да се сложи край", каза още Румен Петков.