След края на войната в Украйна Русия ще се разпадне подобно на Атиловата империя. Това каза Румен Леонидов, поет, журналист, издател, в интервю за предаването на Радио "Фокус" "Това е България".

"Специално Русия се разширява, откакто е оглавена от Петър І. Тя не е спирала да воюва и да търси нови и нови земи. Сега по същия начин, след като има за цел да се възстанови Съветския съюз – нали беше обявена, че най-голямата грешка на ХХ век е, че Съветският съюз се е разпаднал, значи не става дума за разпадане или за Русия като държава, а става дума за Съветския съюз. И започва да се създава наново или правят се опити. Сега Путин, понеже сигурно ще ме попитате и за него, извън тези геополитически неща, които Христо Генчев, общественик и публицист, независимо че е архитект, той защитава, показва ролята на България и какво трябва да прави, какво трябва да прави, че трябва да има силна армия и силно общество. Бих казал, колкото е по-силно обществото, толкова е по-силна армията. За случая с Русия виждаме, че не е така. Имаме разруха в обществото. Според мен това ще доведе и до разпада на самата Руска федерация. Такива са и други геополитически прогнози. Но най-важното е, че Путин обяви, че воюва срещу фашизма и успя да направи две неща. Успя да направи фашистки целия свят цивилизован, включително и нас, защото имаме съболезнования към братския православен народ. И другото е, че той на практика доказа за един месец време, че най-големият враг на славянските народи е самата Русия, която се кичи с идеята за лидерство, за майка на православието, за крепост на православието, за майката на панславизма, който започва не от нея, а от полски интелектуалци преди много години. Всичките тези архаични неща показват само едно – че тази държава не иска или не може да се модернизира. И тук упреците, които чувам и водя с мои приятели, които не са съгласни с моето мнение, е, че има две неща. Едното е, че Западът не направи нищо да приобщи Русия като голяма страна и я остави с едно ниско самочувствие, което в скоби ще кажа, че много прилича на Германия по времето на Хитлер – също унизена, загубила държава войната, с комплекс за малоценност", заяви Румен Леонидов.

"Но това, че Западът, който не е прекрасен и към който аз съм бил критичен винаги, защото от позициите на демократичните ми разбирания и търсене на съвършенството в обществото и в онова, което е като масова култура или прочие, това не ми харесва и никога не съм го одобрявал. Но тъй или иначе, Западът, с всичките си проблеми, недостатъци, той приобщи официално Русия като от Г-7 стана Г-8 – помните, беше вкарана в Съвета на Европа, беше направена наблюдател в НАТО", коментира Леонидов.

По думите му следващият ход, който се очаква и който прогнозират геополитици, е, че Китай рано или късно ще навлезе в Русия.

"Те и сега мисля, че към 3-4 милиона китайци живеят и работят в Сибир и Китай няма да остави една слаба и разпаднала се на републики Русия да не я превземе. Дори и Япония ще се възползва. Сега другият, по-страшният сценарий, който, какво да ви кажа, вече почва и да не ме плаши толкова, защото съм разочарован от цялото човечество и от проекта на Господ – и той може би е разочарован от себе си, не знам. Като умра, ще се видим, ако въобще се видим. Но другото, което ме опасява по принцип, е една световна война отново с ядрено оръжие. Този неуправляем човек, на чиято съвест в момента има десетки хиляди убити първо русначета и второ беззащитни хора, защото жертвите от двете страни са по-малко като военни, и въпреки голямото му превъзходство, не може да покаже сила и мощ, и модерни оръжия, които не работят, което показва, че точно една слаба държава не може да има силна армия. Разказаха ми за това, че когато са нахлули руските войски в 10.00 часа сутринта, 10.00 часа сутринта са съобщили, че са влезнали и никой не може да ги спре. В 12.00 часа вече са били спрени. Това са малко факти, които не се коментират много. Това е, защото липсва информация, общо взето има объркване. Но всички са изненадани от тая боеспособност на украинците, които, откакто се помня, винаги руснаците са ги имали като второ качество – като някакъв прованс. То наистина и

самото понятие "Украйна“ е покрайнина. Но с това да нападнеш най-голямата славянска държава след Русия, при това Русия е най-голямата и с всичките републики там и етноси, които е прибрала в тая федерация, това е братоубийство", каза още Румен Леонидов.

Цоня Събчева

Пълния текст четете в "Мнение"