Напрегнато е на политическия терен и вина за това имаме всички участници в политическия живот. Работата, която трябва да се свърши, е свързана с приемането ни в Еврозоната, сухопътния Шнеген, усвояване на средствата по програмния период, които са повече от Плана за възстановяване и устойчивост, помощта, която оказваме на Украйна и нашата категорична позиция по отношение на агресора Русия. Тези големи неща би следвало да обединяват политиците. Ние не можем да постигнем консенсус в няколко парламента и това не е добре за страната. Това каза за предаването “България, Европа и светът на фокус" на Радио “Фокус" председателят на СДС Румен Христов.

По думите му проблемите вътре в самите партии до голяма степен са тенденция и нежелание на избирателите да участват в тези чести избори. А съдбата на България и на самите нас зависи от нашия глас. "Избирателят не дава пълната власт в ръцете на никого. Появата на екзотични политически субекти, раздробяването на парламента  не е нещо добро. Коментирали сме дали двуполюсният модел, който беше наложен в началото е по-добър. Ако го сравним със старата англосаксонска система в Англия и Великобритания, там двуполюсният модел дава по-голяма стабилност. От друга страна като млада демокрация ниският процент за влизане в парламента, възможността да се гласува за много повече формации, означава, да не се оправдава избирателят с липсата на възможност да избира. Ниският праг и по-големият брой партии, участващи в избори, дава по-голяма представителност в парламента. Нека я има тази представителност, но да няма предварителни заклинания. Партиите, които имат обща визия за развитието на България, за цивилизационния избор на България и пътя, който следва страната ни, да намират съглашателство по отношение управлението на България, което е много важно", отбеляза Румен Христов.  

Според него в момента ГЕРБ-СДС градивно казват, че ако управляват, ще се погрижат за санирането, пътищата,  образованието, водоснабдяването, противодействието на пожарите .- все общи  неща. "По отношение на данъчната политика, бюджетния дефицит може да възникват спорове и да се правят компромиси. Големите неща трябва да обединят и затова не е хубаво да се казва: “С този никога", това беше грешката на ПП-ДБ, те казаха “С ГЕРБ на Борисов и ДПС на Пеевски - никога" и им се наложи да работят с тях, в политиката никога не се казва никога, не трябва да си толкова краен", подчерта Румен Христов.

“В новата предизборна кампания трябва да убеждаваме избирателите, че изборът на 27 октомври е важен и ще даде отговор на въпроса дали ще има стабилно правителство. ГЕРБ-СДС сме амбицирани да подобрим резултата си, най-малко 80 депутата да бъдат избрани. Един по-голям политически субект в парламента, може би ще доведе до по-малобройна коалиция. Когато са раздробени гласовете и имаме много формации е необходим по-голям полюс с по-голяма притегателна сила. Ние се стремим да станем този проевропейски полюс, който да обедини всички, които мислят в посока Европа и развитието на България в тази посока. Преодоляването на демографската криза е в нашия фокус, но е въпрос по който много последователни стъпки трябва да бъдат направени в тази посока, но за това е необходимо стабилно мнозинство. Ако създадем правителство без стабилно мнозинство ще му бъде много трудно. Ако за важни неща парламентът не стои зад гърба на правителството то няма да изкара дълго. В Брюксел се гледа по-сериозно и благосклонно на редовно правителство, отколкото на служебно", изтъкна Румен Христов.

“Желанието на колегите от ПП-ДБ да уронят авторитета, престижа на партиите срещу които те в последните години говорят много, е да постигнат един по-добър резултат. Вижда се, че това не се случва, реформите боксуват, България изостава, доходите не могат да догонят средноевропейските, защото не работи икономиката. А икономката до голяма степен е свързана с управлението на държавата. Преговорите между партиите не трябва да се започват с предварителни условия, в противен случай трудно ще се получат нещата. Не е добре за политическите партии, и най-вече не е добре за България. След изборите разговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да бъдат проведени, за да се видят допирните точки. За големите неща ние нямаме разминавания. Имаме различия, несъгласие, неразбиране по отношение на оперативното управление на страната. Оперативното управление на страната има нужда от широко балансирана политика и балансиран бюджет, намаляване на инфлацията, по-висок икономически растеж", сподели Румен Христов.