Ще загубим туристи от Беларус и от по-северната част. Имахме много работещ в туризма от Украйна С тях нещата също ще бъдат затруднени. Ще има едно намаление. Към този момент отчитаме, че на база на общия брой то ще бъде в рамките на около 10%. Това каза в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма.

"Руският пазар ще се върне в параметрите на 2020 година – санитарният минимум, който е 50 000. Те бяха над 550 000 преди 2015 г. – преди санкциите, коти бяха наложени на Русия след Кримската криза. След това се възстановиха като обеми – миналата година достигнаха дори около 400 000. Сега ще има тоново спад на руския и украинския пазар“, каза още той.

По думите му стана ясно, че очакванията са компенсациите да дойдат от чартърните полети от Великобритания и Германия: "Там записани вървят много добре към момента – те са вече на близо 80% от записаните през 2019 г., което е много добро число“.

Относно облекчаването на ковид мерките и прогнозите за отпадане на зеления сертификат Румен Драганов поясни, че няма да има рязко отражение върху посещаемостта на обектите за хранене и развлечение.

"Няма да има някакво сътресение. Хората свикнаха вече със зеления сертификат и неговото премахване няма да се отрази рязко по отношение на посещаемостта на местата за настаняване, хранене и развлечения“, коментира той.

"В туризма имаме силно изразена сезонност – четирите сезона. Най-силни са зимния и летния туристически сезони, когато става въпрос за по-голямата част от страната - главно Черноморските курорти и вътрешността на страната. Интензивните пътувания са юли, август – тогава ние ще видим големи числа. По отношение на заведенията за обществено хранене, които имат по-константен график, те се намират в градовете – при тях публиката се движи в зависимост от празничните дни – събота и неделя и средата на седмица. Те много по-бързо ще се възстановят, тъй като си имат постоянна публика, която ги посещава“, каза още Румен Драганов.

"Възстановяването специално в хотелиерството зависи много от чартърните полети. Ние миналата година започнахме да ги наричаме индустриализиран туризъм, поточен туризъм. Туристите идват по график, който е съобразен с чуждестранните туроператори, които са сключили договори с тях, той е на седмична база. Това са чартърните полети, с които пристигаха. Липсата на тези чартърни полети през 2020 и 2021 година беше в рамките на около 2 милиона чуждестранни посетители в стечение на годината. През тази година, ако възстановим поне половината от тях, ще се надяваме да имаме поне 1 милион повече туристи, които ще дойдат на база на този индустриализиран туризъм. Това ще бъде възстановяването за тази част на хотелите. Не по-малко важен е индивидуалния туризъм – дисперсен. Този вид туризъм заемаше най—различна леглова база. Това също подобрява местната икономика. Ако се възстанови с полетите към летищата Варна, Бургас и София, ще донесе още по-големи приходи от туризъм. Чрез него ние ще имаме още около 1 милион посещения в страната“, обясни той.

Румен Драганов посочи, че сме имали свръхпредставителност по отношение на местата в заведенията за хранене и леглата в хотелите. По думите му тези, които са останали в бранша, ще спечелят от това, че част от собствениците са се отказали от бизнеса по време налаганите ограничения.


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"



Габриела ГАНЕВА