България е изключително изгодна дестинация, ветрилото на цените е огромно. Това каза в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма.

"Ако някой иска да пътува, където и да пътува, може да си избере. Една вила, която струва примерно 400 лева, като се разбие на 20 човека, излиза доста изгодно. И това правят по-младите хора, студентите, когато организират такива пътувания. Други, които искат да се изфукат, могат да пръснат повече пари. И ако имат някой да ги забележи, да им завиди, това ще си им достави удоволствие“, каза още той.

Председателят на Института за анализи и оценки в туризма поясни, че най-търсени места у нас за прекарване на новогодишната вечер са къщи за гости, вили и малки семейни хотели.

"Виждаме, че и хотелите, които предлагат балнео, спа, уелнес, бяха най-рано ангажирани. И също така се търсят 3-звездни и 4-звездни хотели в цялата страна“, коментира Румен Драганов.

По думите му стана ясно, че се очаква около 60 хиляди българи да пътуват по чужбина по време на зимните празници.

"Общо взето една част от тях отиват в страните от Европейския съюз, там, където имат роднини – пак основно имаме посещение при близки роднини и приятели. Имаме и много организирани пътувания, особено в по-топлите дестинации – Африка, това, което Средиземноморското крайбрежие, Карибския басейн, Дубай“, обясни още той.

Габриела ГАНЕВА