Днес, на пресконференция в лечебното заведение, настоящото ръководство на УМБАЛ "Александровска" обяви резултатите от началото на своето управление през м. юли 2021 година, съобщиха от лечебното заведение. Д-р Атанас Атанасов и заместниците му поеха мениджмънта на най-голямата и най-старата университетска болница в страната в условията на извънредна епидемична обстановка, след преминали няколко епидемични вълни от COVID-19 и потенциална заплаха от нова вълна през есента и зимата. Натискът върху здравната система през последната година и половина налагаше проявата на изключителна гъвкавост и предвидимост при вземане на управленски решения, особено в ситуация на потенциален риск от ръст на заболеваемостта и броя на хоспитализираните пациенти, страдащи от тежък COVID-19 и усложненията му.

"Новият Съвет на директорите си давахме сметка, че "УМБАЛ Александровска“ ЕАД е голям стопански и икономически субект със сложна и многокомпонентна структура. Незабавно бяха предприети действия за извършване на задълбочен анализ на актуалното състояние и досегашното управление на лечебното заведение, при което се установиха много сериозни проблеми (просрочени задължения в огромен размер – 35 млн. лв., натрупана загуба от 69 млн. лв., тенденция към пълна декапитализация на дружеството), амортизирана инфраструктура и сграден фонд, несъответствие между приходи и разходи, дефицит на ресурси, проблеми при провеждането на обществени поръчки и т.н.», посочи изп. директор на болницата д-р Атанасов.

Сградният фонд е представен от 23 отделни сгради с различна площ, етажност,години на застрояване, степен на амортизация и ниво на поддръжка, частично изпълнени мерки за енергийна ефективност, саниране и др. Ежегодно по необходимост са извършвани аварийни, текущи и основни ремонтни дейности. На територията на болницата функционират 31 клиники и лаборатории, някои от които уникални по функции и значение за страната.

Разпределителната мрежа за медицински газове е около 29 000 м. при изградени 7 станции за медицински кислород и 1 за райски газ; налични 35 бр. разпределителни табла, около 1400 дози за кислород, райски газ, сгъстен въздух и вакуум.

Електрозахранването се осъществява от 6 трансформаторни подстанции, 12 главни и 200 етажни разпределителни табла и кабелни трасета средно напрежение 220 волта и дължина над 12 000 м. Локална климатизация в болницата се извършва с климатични системи – 181 броя климатици, 12 бр. климатични инсталации, 86 бр. конвектори.

Отоплението на сградния фонд е централно, като освен вертикална и хоризонтална отоплителна инсталация на сградите и налични отоплителни тела, са изградени и 14 абонатни станции. Осигурена е поддръжка от лицензирани фирми на 22 асансьорни уредби в сградния фонд на лечебното заведение – пътнически, товарни с различна подемност и неравномерно разпределение в сградния фонд.

В "УМБАЛ Александровска“ ЕАД има разкрити 1892 щатни длъжности, които са заети от общо над 1 400 физически лица, от които 414 лекари. От тях 214 са преподаватели в Медицински университет-София (29 професори, 44 доценти и 141 асистенти), лекари - 240, магистър-фармацевти – 6. Професионалистите по здравни грижи са 422 (медицински сестри - 300, лаборанти - 89, помощник-фармацефти - 8, лекарски асистенти (фелдшери) - 7, рехабилитатори - 13, инструктури по диетично хранене - 5). Санитарите и болногледачите са 257, а висшият немедицински персонал - 75 души. В администрацията на лечебното заведение работят 82-ма души, а в техническите служби и звена 96 човека – технически персонал.

Като една от основните тежести, съпътстващи управлението на УМБАЛ "Александровска“ ЕАД, директорът изтъкна тежестта от наследените задължения към доставчици. Това наложи още в самото начало да бъде разработен план за погасяване на просрочените задължения, чрез предоговаряне с доставчиците, реорганизация на текущите разходи (прекратяване на неизгодните договори, оптимизиране на администрацията, окрупняване на структури и др.).

Въз основа на констатираните проблеми и подреждането им по степен на важност бяха формулирани ясни приоритети с цел създаване на позитивна перспектива за устойчиво развитие на търговското дружество и усъвършенстване на работните процеси в него.

Първостепенна задача, която си постави ръководството, беше обръщане на негативните тенденции, извеждане на болницата от финансовата катастрофа, създаване на възможност за покриване на просрочените задължения и устойчиво бъдещо функциониране. С цел решаване на констатираните проблеми бяха предприети редица оздравителни мерки и действия, сред които частично преструктуриране и/или обединяване на някои клиники със сходни дейности. Беше извършена промяна в структурата и състава на администрацията, както и някои персонални промени в ръководния състав.

Ръководството на УМБАЛ «Александровска» представи конкретните инструменти, които се приложиха с цел по-добро финансово управление, а именно:

•Разработване на план за приходи от НЗОК, МЗ и други източници;

•Анализ на функционалните задължения на структурните звена – клиники,

лаборатории, администратрация и Болнична аптека;

•Възлагане на конкретни планове за оптимизиране дейността на отделните клиники, лаборатории и структурни звена;

•Планиране на разплащанията (текущите), съобразно приходите;

•Създаване на система за контрол върху приходите и разходите;

•Актуализиране на ценоразписа за платените медицински услуги, в съответствие с повишените разходи за тези здравни дейности, което да доведе и до оптимизиране на приходите от тях.

•Изработване на план за погасяване на неразплатените просрочени задължения на лечебното заведение.

Извършено беше предварително проучване и проведени преговори с банкови институции за получаване на кредит за преструктуриране и погасяване на просрочените задължения. Към настоящия момент болницата има договорен такъв кредит при ниска лихва и добри условия за погасяване, след решение на Съвета на директорите, което чака одобрение от принципала.

В стратегическия план на УМБАЛ «Александровска» беше предвидено финансовият резултат в края на 2021г. да възлезе на загуба в размер на 890 хил. лв. (редуциране при 2 656 000 лв. за предходната 2020г.). Постепенният характер на въздействието на предприетите мерки в тази насока определя прогнозния финансов резултат чрез намаляването на загубата и през следващата 2022г. – до 516 хил. лв. и реализирането на печалба през 2023г. (995 хил. лв.) и нейното постоянно увеличение в годините след това.

По предварителни данни от счетоводството (предварителен годишен финансов отчет към 31.12.2021г.) финансовият резултат още през тази година е печалба в размер на 2 221 000 лв. Д-р Атанасов изтъкна, че тези данни дават увереност на ръководството, че то ще съумее да изведе Александровска болница от финансовата катастрофа много по-рано от очакваното. Изпълнителният директор уточни, че този резултат е съвсем предварителен, тъй като е преди облагане, все още не са осчетоводени напълно всички разходи за декември, актюерската оценка, компенсируемите отпуски и др., но все пак е оптимистичен. Финансовият отчет към края на септември показва намаление на текущата загуба с 80% или с 3 624 000 лв. спрямо същия период на миналата година.

В условия на напредваща инфлация и постоянно нарастване на цените на стоките и услугите, ръководството на УМБАЛ "Александровска“ ЕАД се стреми към оптимизиране на дейността на дружеството като залага на осъществяване на ефективен контрол и постоянно проследяване на протичащите процеси. В тази връзка беше разработена оздравителна програма, имаща за цел да планира и гарантира способността на УМБАЛ "Александровска“ ЕАД да обслужва задълженията си и да осигури чрез паричния поток за периода на прогнозата цялостното и успешно функциониране и развитие на лечебното заведение, като една от основните и структуроопределящи единици в системата.

В изготвената прогноза са показани образуващите елементи, като най-важните прогнозни параметри и предположения са в предприетата процедура по получаване на средства от банков кредит за оборотни средства – за погасяване и преструктуриране на просрочени задължения. Към настоящия момент ръководството има договорен кредит в общ размер от 35 млн. лв. при ниска лихва (2,5% лихва и обща финансова тежест под 3,0%) и добри условия за погасяване с 6 месечен гратисен период. За окончателното подписване на договора е необходимо одобрението на принципала, като процедурата е в ход.

По-нататъшните усилия на мениджмънта на УМБАЛ «Александровска» ще бъдат насочени към създаване на иновативни управленски стратегии и извличане на благоприятно влияние на факторите на външната и вътрешната среда. Добрата оганизация на работните процеси в лечебното заведение, създаването на нови стимули за персонала, ефективното използване на сградния фонд, техническите съоръжения, транспортните средства и съвременната медицинска аппаратура, са важни условия не само за гарантиране качеството на лечебно-диагностичния процес, но и за по-пълно удовлетворяване на работещите в лечебното заведение, за да бъдат максимално полезни на пациентите, потърсили помощ в него.