Ръководството на ПП АБВ се срещна с представители на арабските общности в България, съобщиха от пресцентъра на партията. В центъра на разговорите бе безпрецедентната война между братски народи, пред която светът е изправен.

По време на срещата председателят на АБВ Румен Петков подчерта налаганите двойни стандарти в международните отношения на различни равнища и задълбочаващата се липса на справедливост, като последствие.

По отношение на войната в Украйна, Петков отново направи паралел с характера на събитията от близкото минало в Югославия, в Ирак, Либия и Сирия. Той подчерта, че в подобни ужасяващи военни конфликти в крайна сметка цената се плаща с животите на обикновените мирни граждани (В Белград бомбардировките продължиха 78 дни, в Ирак – месеци наред и стотици хиляди жертви).

В рамите на срещата бе засегнато и изявлението на българския премиер пред телевизия Ал Джазира, където той бе цитиран с казаното от него, че "…украинските бежанци не са бежанци, с които сме свикнали, те са образовани…". Представителите на арабските държави изразиха огромно огорчение от подобна позиция, при това изречена от високопоставен представител на властта в България.

"Когато днес някой определя бежанците в две категории, е недопустимо. Това е начин на мислене, който е престъпен“, коментира председателят на АБВ. За да имаме утре, трябва ясно да разберем, че в основата помежду ни е човещината, а не цвета на кожата или религията, каза още Румен Петков.

В централата на ПП АБВ се събраха представители на Тунис, Египет, Либия, Йордания, Алжир, Ливан, Ирак и Мароко. Срещата бе организирана със съдействието на Анастас Терзобалиев, съветник на ПП АБВ по отношенията с Близкия изток.