Коледари от "Горна баня“ благословиха слушателите и читателите на "Фокус“ с традиционни коледарски наричания. Десислав Михайлов, ръководител на ансамбъл "Горна баня“ гостува в студиото на "Денят на Фокус по радио "Фокус“, за да разкаже повече за коледарските обичаи. Той беше придружен от своите 10 млади коледари – танцьори от ансамбъла, които пяха и свириха на гайда и тъпан специално за слушателите ни.

Коледарското наричане в Горна баня се е запазило през поколенията и съхраняването на обичая е мисия на ансамбъла, каза Михайлов. Танцьорите от ансамбъла са и коледари, за тях това е очакван момент, който им носи удоволстие така, както за някои хора е приятно пазаруването по празниците, разказа Михайлов. Коледуването като обичай се е зародило във времената на езичеството, но днес е преплетено с християнските ни традиции и в момента двете вървят ръка за ръка, каза още Михайлов.

На 25 тръгват да обикалят квартала и тези посещения на местните семейства продължават през цялото време на празниците. Според Михайлов, коледуването се възражда, а интересът към него расте.

Коледарите трябва да не са женени, защото обикалят по къщите и срещат различни жени – така те набелязват момата, за която ще се оженят, разказа за традицията ръководителят на ансамбъла. Даниел, на 15 г., коледар, каза, че ще посети приятелката си като коледар. "Харесвах девойката – взимаш си я!“, пошегуваха се момчетата. Евгени, на 19 г., е коледар за трета поредна година. "Чувството да бъдеш коледар е неописуемо, трябва да се преживее, за да бъде описано. Искам някой ден да ръководия свой собствен ансамбъл“, разказа за мечтите си момчето.

Коледарските песни са на различни теми – берекет, здраве, плодородие. Всяка песен всъщност е благословия към всеки член от семейството, поясни още Десислав Михайлов.