"За мен е особено важно, че бях днес тук, за да покажа своята ангажираност и подкрепа към този проект, който е от ключово значение не само за региона,  но е и важна част от основната пътна инфраструктура на България. Освен, че е част от Паневропейския транспортен коридор, тя е и основна артерия за връзката север-юг". Tова заяви днес в своето слово заместник-председателят на НС Росица Кирова, която участва в символичната първа копка по изграждането на магистралата Русе-Велико Търново, съобщиха за "Фокус" от пресцентъра на ПП ГЕРБ-Видин.

По думите на г-жа Кирова, магистралата Русе-Велико Търново, както и скоростният път Видин - Ботевград, са изключително необходими, не само защото ще осигурят транспортна свързаност между селищата и ще допринесат за тяхното икономическо развитие, но и ще направят пътуването по-безопасно.

"През последните 3 години сме свидетели на това как може да бъде спряно развитието на инфраструктурата в България. Това повече не трябва да допускаме", каза Росица Кирова. Тя подчерта безспорният принос на кабинета на Борисов, когато проектът за магистралата Русе-Велико Търново е влязъл в програмата на ЕС за "Транспортна свързаност 2021-2027". Отново по време на управлението на Бойко Борисов е изготвен идейният проект, а още през 2020 г. са подготвени парцеларните планове и са стартирали процедурите за избор на изпълнител.

"Три години безвремие и застой не могат да компенсират загубата на човешки животи и огромното закъснение на реализацията на това трасе не може да не ни тревожи. Едновременно с това няма как да не ни амбицира като общество, за да проследим с внимание изпълнението на този проект. Всички сме свидетели на обекти, на които са правени по 2, 3, 4 първи копки. И се надявам тук това да не се случи. Очаквам първият, както и вторият етап, да бъдат изпълнени качествено и в срок. А третият, най-дълъг етап от общо 132 км , за който обществената поръчка ще бъде обявена през 2024 г. е предизвикателство, но и отговорност за министъра на МРРБ г-н Цеков. И както той ни увери в парламентарната комисия, за него ще се положат усилия, за да не се допуска повече застой по важните за всички граждани на Северна България проекти, както Русе-Велико Търново, така Видин-Ботевград и АМ "Хемус", заяви г-жа Кирова и допълни, че очаква от регионалния министър да положи усилия и всички спрени инфраструктурни проекти да бъдат възобновени и изградени качествено и в реално време.

"Длъжни сме да си вземаме поука от допуснатите грешки. И да не ги повтаряме. За да се случи един толкова важен инфраструктурен проект са нужни много усилия и уважение към онова, което другите са направили преди теб. Трябват приемственост и диалог, вместо крясък и юмруци. И аз вярвам, че този срамен  етап на отрицание и нищоправене ще остане в миналото. Днешният ден е доказателство за това, че когато институциите и политически отговорните лидери се обединят, те могат да работят заедно и да постигат резултати.

Така че днес не случайно се събрахме представители на законодателна, изпълнителна и местна власт. Това е начин да покажем, своята отговорност към проблемите и тяхното решаване. И днешната първа копка е доказателство, че обединени институциите могат да се справят с големите инфраструктурни проекти, които са от национално значение и чието реализиране е изцяло отговорност на държавата", заяви Росица Кирова. Тя припомни, че средствата за изграждане на магистралата са по програма "Транспортна свързаност 2021-2027", която е приета от Европейската комисия и по която се предвиждат инвестиции  в размер на приблизително 1,61 милиарда евро. 

"Пожелавам на гражданите на региона на същото място да бъде прерязана лентичка за вече построената магистрала. Тогава ще е изпълнено с успех днешното начало. Желая успешна работа на изпълнителите и отговорност при контрола на възложителите", каза още в словото си г-жа Кирова и пое ангажимент като заместник-председател на Народното събрание и член на Комисията по регионална политика да следи за развитието и сроковете на изпълнение както на този, така и на останалите важни инфраструктурни проекти, свързани със Северна България.