Ако не положим усилия да преодолеем разделението, сме обречени на изолация - от обществото, от ритъма на времето и потребностите и в крайна сметка с основните принципи на представителната демокрация. Нямаме право да обречем следващите поколения в недоверие и нихилизъм към държавата и държавността. Това заяви кандидатът за министър-председател Росен Желязков в началото на процедурата по гласуване на проектокабинета с първия мандат на ГЕРБ-СДС, предаде репортер на "Фокус"

"От началото на демокрацията в България са проведени 15 парламентарни избори. От тези 15 парламентарни избори 4 са редовни. Кредитът на доверие 90-та година започва с 83% участие на избирателите, за да стигне до 34% през последните избори", заяви Росен Желязков.

"2021 година е белязана с четири избора. Средно през последните три години в България се провеждат избори средно на всеки 6 години", отбеляза той.

По думите му обществото вече няма доверие да дава доверие: "Това представлява умора, липса на интерес на избирателите и гласуване само на твърдите ядра".

Росен Желязков коментира, че пред страната има два пътя за развитие. По думите му: "Единият е лесен – пътят на разделението. Другият е труден. Пътят на единението винаги е труден, но го дължим заради основните задачи, които предстоят пред държавата за добруване на народа".

"За преодоляване на тази тенденция предлагам сформиране на правителство с ясен политически мандат и приоритети за защита и развитието на националните интереси, в това число чрез принадлежността на България към европейската ценнонстна система, базирана на равноправното ни членство в ЕС и НАТО", каза още той.

"Представих структура и състав на кабинета без осигурено мнозинство – нито политическо, нито плаващо. Този кабинет ше упражнява изпълнителната власт като правителство на малцинството. Ще изпълняваме програма с политики, насочена с наваксване на изгубеното време, миниманизиране на щетите до момента и насочено към обществено и политическо развитие", категоричен бе канидат-премиерът.