Отиваме да разговаряме с "Демократична България" институционално. Считаме, че те подхождат институционално. Това заяви Росен Желязков, който ще бъде част от преговорния екип на ГЕРБ-СДС за обсъждането на декларацията със 7-те антикорупционни закона на ПП-ДБ.

"Сигурен съм, че няма, дори от колегите от ПП-ДБ, които да считат, че тези седем иницаитиви са решенията за всички проблеми в страната", коментира още той. 

Според бившият председател на парламента държавният глава би дал срок на народните представители да намерят мнозинство, с което да излъчат редовно правителство. 

"Аз мисля, че президентът би дал срок парламентът да се опита да работи по приоритетите, които сам би си поставил. Би дал срок за мнозинство да се сформира правителство", заяви Желязков в ефира на bTV. 

По думите му на поставените от ПП-ДБ седем антикорупционни законопроекта може да се направят контрапредложения: "Може веднага да се опонира, че някои от регулаторите са по-важни. Това не е онази панацея, която би обединила парламента. Това го видяхме в позицията на "Възраждане" - те поставиха контра седем приоритета". 

Попитан за оценката на ГЕРБ-СДС за намеренията на ПП-ДБ с представената декларация, той каза: "Тогава, когато "Продължаваме промяната" са заявили още след изборната нощ, че няма да подкрепят правителство с първия мандат, ние не считаме, че ПП са искрени в тези си намерения. Считаме, че "Демократична България" са много по-състоятелни в този процес и да направят нещо смислено". 

И продължи: "Продължаваме промяната" много самозвански единствено се кичат с прозвището проевропейски, антикорупцинни. Не вярвам на хора, които казват "Ние сме единствените, а всички други са обратни". Това се нарича самозванство". 

"Не съм голям оптимист, но считам, че разговорите са добра основа в 51-ото състояние да не говорим като врагове, а за нещо смислено", завърши той.