С решение на МС беше разпоредено да осигурим прозрачността на изборите. Още веднъж потвърждавам думите на министър Главчев. Служебното правителство не осигурява изборите. Те се организират и ръководят от ЦИК. Това заяви министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов, предаде репортер на "Фокус".

По думите на Карадимов трябва да се укрепят действията на изборния процес. "Както обяви министър-председателят днес в качеството си на координатор изпратих конкретни предложения на ЦИК. На първо място предложихме да бъде оптимизирана процедура в изборния кодекс. Това е процедурата, с която се извършват проверките на машините. Искаме доставчикът на машините този на пломбите да бъдат различни. Искаме за отпечатване на машините да се използва специализирана хартия на БНБ. Трябва да се унищожи останалата от предишните избори хартия", каза още той.

Карадимов е категоричен, че посочените мерки ще гарантират прозрачен изборен процес и укрепване на доверието към него. "Доброто взаимодействие между ведомството е ключово за изпълнението на нашите задачи, като ние ще съдействаме и подпомагаме, но ЦИК е в основното ръководство".

Обмисля се нова идея за служителите на МВР като служители в обществения сектор, които имат право да получат съответните средства. Чрез държавно финансиране служители под определена форма и с подходящи финансови инструменти ще се ползват с обезщетението, което да получат по-рано.

Лора ДИМИТРОВА