"Отпуснатият за близо 150 милиона лева кредит е един огромен, проблемен кредит. Мога да го кажа и с по-силни думи – той е необезпечен. Това е един подарък." Това заяви в ефира на bTV министърът на иновациите и бивш председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР) Росен Карадимов.

Изказването му е във връзка с кредита в размер на близо 150 милиона лева, който ББР е отпуснала на Румен Гайтански-Вълка.

"Когато стана ясно, че по този кредит нищо не може да бъде събрано, това провокира всички последващи радикални действия, които предприехме. Ние изпълнявахме през залог на търговско предприятие чрез управител. Това изпълнение върши работа, когато това търговско предприятие работи и ти можеш да получиш нещо като банка", каза още Карадимов и уточни, че в случая банката не само не е получавала нищо, но дори е била ощетена като кредитор.

Така прибегнали към най-радикалното изпълнително действие:

"Продажба на търг на акциите на "Пътстрой Инженериг" – дружеството, което е било купено с този кредит от 150 милиона лева", заяви Карадимов.

Оценители определили, че най-високата цена, на която могат да стартират продажбата е 9 милиона лева.

"Проведоха се шест публични търга и не се яви нито един кандидат. Така цената отиде на 3 млн. и половина лева. Именно това показа на обществото голата истина, която и елита, и ние знаехме – този кредит няма обезпечение", добави министърът на иновациите.

Карадимов допълни, че като обезпечение на този кредит са представени договори, които не са били валидни към онзи момент.

"Към 2024 година това вече не е възможно заради нормативната регулация и контрола, който сме осъществили върху банката. ББР през 2019 г. няма нищо общо с ББР през 2024 г", уточни той.

"Първо - свиках консултативен съвет. Второ – подписах меморандум с "Трансперънси Интернешънъл", които за шест месеца верифицираха всички процедури в банката, от гледна точка на корупционни практики. Трето - Европейската комисия направи одит на ББР и утвърди банката като прилагащ партньор по програмата "Инвест ю", като ѝ даде възможност да борави със 160 млн. евро европейски пари", подчерта Карадимов.

По думите му новата стратегия на ББР превръща банката в могъщ пазарен партньор на държавата в ключови сектори като военната промишленост, здравеопазването и други.