Секторът на фрийлансърите е доста добре развит в България. Говорих с много фрийлансъри и останах с впечатлението, че те вече са се развили доста добре в своя сектор, успяват да си договорят добри хонорари и да работят с престижни клиенти.  Това каза фрийлансърът Роберт Влах, който е основател на една от най-мащабните фрийланс общности, в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус"

Роберт Влах е автор на книгата "Пътят на фрийлансъра", в която събира опита от срещите си с хиляди фрийлансъри. "В тази книга опитах да отразя нещата, които ни свързват, най-добрите практики в областта на бизнеса, неща, които можем да споделим и които работят по принцип. Опитах се да базирам заключенията си на проучвания, на конкретни данни и анализи, които са направени в областта на сектора. Смятам, че това разграничава книгата от други подобни издания, защото повечето книги за фрийлансъри са написани от много известни професионалисти, които пишат за своя опит и своята професионална област. Аз се опитах да дам един по-общ, по-генерален поглед, защото е много трудно да приложите опита на някой, който има изключителен успех в издателството или в редакцията, за съвсем друга професия", обясни той.  

По думите му най-често срещаната грешка, която правят самите фрийлансъри, е, че се концентрират само върху своята професия. "Забравят за бизнес аспекта на работата си. Ние трябва да управляваме своя бизнес, да не гледаме на него като нещо странично, защото в противен случай хората продават услугите си прекалено евтино, няма да могат да управляват времето си достатъчно добре и да са организирани. Моята книга ги съветва да работят за професионалното си развитие, но да обърнат внимание и на бизнес страната и да станат много по-конкурентни предприемачи", сподели Роберт Влах.  

Книгата му ще бъде представена и на Панаира на книгата в НДК.  

Много важно според него е фрийлансърите да се срещат и да говорят за проблемите си. "Винаги когато съществуват групи от хора, които се събират да работят в пространства за съвместна работа, това създава една много добра среда, в рамките на която фрийлансърите могат да се подпомагат, да си дават кураж да пробват нещо ново", поясни той.  

Самият той започва работа като фрийлансър в Испания, а в Лас Палмас на остров Гран Канария прекарва зимните месеци. "В един момент си дадохме сметка, че Лос Палмас е международен хъб не само на фрийлансъри, но и на европейци, които работят на свободния пазар и могат да си позволят да работят откъдето си поискат. Много ни хареса международната атмосфера там. Имаме много неформални възможности за контакти с хора от цяла Европа. Това за мен е да бъдеш европеец, така го разбирам", каза Роберт Влах.