Фактът, че всички държави от ЕС са подали своите териториални планове вече се възползват от тези пари, показва, че ние за пореден път се бавим. Това каза депутатът от ПП-ДБ Радослав Рибарски по повод протестите на енергетиците и миньорите, предаде репортер на “Фокус".

“Никъде в териториалните планове не са заложени конкретни дати, дори в тези решения, които приемаме, винаги се залага датата до 2038 година като крайна такава. Но политиката за декарбонизция оказва пряко влияние върху работата на тези централи. А именно цената на въглеродните емисии прави енергията от тях непродаваема. Това трябва да бъде отразено и да бъде намален този ефект именно с тези пари по териториалните планове", посочи Рибарски.

“Става въпрос за предизборна реторика." Така определи критиките на “некоалиционния" си партньор в лицето на ГЕРБ, че въпросните планове не са били обсъждани със заинтересованите страни, По думите му големи заместващи мощности трябва да се предвидят от държавата или от частни инвеститори, което е друг инвестиционен процес.

“Териториалните планове са за намаляване на ефектите, които засягат хората, заети в този сектор и в тези региони", обясни депутатът.