Снощи, при специализирана полицейска операция за противодействие на разпространението на наркотици на територията на Варна, под наблюдението на Окръжна прокуратура, криминалисти разбиха две оранжерии за марихуана, съобщиха от ОДМВР - Варна. Действията започнали преди повече от месец след получена информация за нерегламентирана дейност по отглеждане на растенията от трима варненци. Незабавно е било образувано досъдебно производство от Окръжна прокуратура Варна. Оперативните започнали да наблюдават двата жилищни блока в различни точки на Варна. Данните от сигнала се потвърдили, като в рамките на наблюдението били установени двама мъже, който често посещавали обектите.

При стартиралата операция полицията арестувала трима варненци, на 38 и 45 години при влизането им в имотите, превърнати в оранжерии, за които са установили, че те са хората създали и поддържали оранжерията. Единият от тях е криминално проявен и осъждан.

Открити са помещения за отглеждане на марихуана, разположено в жилищни блокове. В тях са се полагали грижи за над 220 саксии, засадени с растения от рода на конопа, в различен стадий на развитие и зрялост. Стаите били оборудвани с високотехнологични лампи, системи за климатизация, вентилация, контрол на влажността на въздуха и температурата, и напоителни системи. За растежа на насажденията били ползвани обогатена почва и препарати за стимулирането им. Всички системи се поддържали от изградена мощна електрическа система. Иззети са също и три електронни везни, кристали, реагиращи на амфетамин и метамфетамин, при направената експертна справка.

Извършени са множество процесуално-следствени действия за документиране на престъпната дейност, между които претърсвания в обитавани от задържаните имоти и ползваните от тях автомобили. В двата от тях са открити наркотични вещества и голяма сума пари. Действията по разследването се осъществяват и към момента под наблюдение на Окръжна прокуратура.