На 27 септември 2024 г., Министерството на туризма ще се включи активно в отбелязването на Световния ден на туризма чрез поредица от инициативи, насочени към повишаване на информираността за значимостта на туризма и неговата роля в социално-икономическото развитие.

В рамките на честванията, фасадата на Националния дворец на културата (НДК) ще бъде осветена в цветовете и логото, определени от Световната организация по туризъм. Осветяването ще продължи четири часа и ще започне в 19:00 часа на 27 септември. В допълнение, на фасадата на НДК ще бъде поставен официален транспарант за Световния ден на туризма, който ще бъде видим за гражданите и гостите на столицата от 26 до 29 септември.

На летище София ще бъде монтирана специална фото-будка, където посетителите и пътниците ще имат възможност да си направят и отпечатат снимки безплатно в рамките на целия ден – от 9:00 ч. до 22:00 ч. Инициативата цели да създаде празнична атмосфера и да подчертае значението на туризма като средство за културен обмен и връзка между хората.

Световният ден на туризма се отбелязва всяка година на 27 септември, като началото му е поставено през 1980 г. от Световната организация по туризъм. Денят има за цел да повиши информираността за значението на туризма и неговия принос към глобалното развитие и устойчиво бъдеще.

Тазгодишната тема "Туризъм и мир“ акцентира върху ролята на туризма в насърчаването на социалната справедливост, човешките права и икономическата устойчивост. Туризмът има потенциала да създава нови икономически възможности, да подкрепя предприемачеството и да насърчава културното разбирателство между народите. Чрез своето влияние върху икономическото развитие и социалната трансформация, туризмът може да бъде двигател за мирно разрешаване на конфликти и създаване на стабилни общества.