Днес, 1 февруари в Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим от ПП "Републиканци за България" се прекланяме пред паметта им, съобщиха от пресцентъра на партията.

Датата 1 февруари се чества в България от 2011 г., след като е учредена от тогавашното правителство, по предложение на президентите Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002).

За 45 години комунистическо управление – от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. – над 300 000 българи са убити без съд и присъда, изчезват безследно и биват подлагани на нечовешки мъчения в десетките лагери на смъртта.

Още през първите три месеца на съветската окупация без съд и присъда в България са избити между 27 и 30 000 интелектуалци, духовници, учители, държавни служители, офицери, полицаи, общественици, индустриалци, търговци и лекари. За да оправдае тяхното унищожаване, комунистическата пропаганда раздува многократно броя на убитите комунисти, ремсисти и земеделци преди идването си на власт. Следват така нареченият "Народен съд", концлагерите, съдебните процеси по сталински срещу минни инженери, електроинженери, строителни инженери, пожарни командири, оръжейни специалисти и други представители на елита, обявени за чужди шпиони, само защото са завършили европейски университети.

Комунистите оправдават всичко това като акт на възмездие в името на "жертвите на фашизма“.

От Републиканци за България призоваваме да не забравяме жертвата на хилядите българи дали живота си, отстоявайки възгледите и разбиранията си за свобода и равенство, противопоставили се на комунистическия режим.