Летище София също е част от споразумението в борбата с климатичните промени





Днешната "Декларация от Тулуза“ бележи нов етап към целта за нулеви нетни емисии в авиацията до 2050 г., а летищата от Европа се превърнаха в най-ярките символи на инициативата, съобщиха от пресцентъра на Летище - София .

С Декларацията от Тулуза за първи път европейските правителства, Европейската комисия, индустрията, профсъюзите и други основни заинтересовани страни официално постигат съгласие по отношение на декарбонизацията в авиацията. Това е изключително важен етап, който проправя пътя на ниво ЕС за създаването на Пакт за декарбонизация на въздухоплаването, но и в световен мащаб, като се очаква ICAO* да определи през тази година и глобалната цел за международната авиация.

Летищата отдавна са лидери в борбата с въглеродните емисии – в Европа вече 200 са сертифицирани по Програмата за въглеродна акредитация на летищата, а техният брой в световен мащаб нараства до около 400**. Така постигането на нулеви нетни въглеродни емисии за операциите под летищен контрол до 2050 г. продължава да бележи осезаем напредък.

Европейските летища съвместно поемат този обществен ангажимент през 2019 г. и оттогава насам го следват, като много от тях са обявили пътни карти за постигане на целта си до 2030 г. За декарбонизация в цялата система на въздушния транспорт летищата ангажират също така своите бизнес партньори и други заинтересовани страни.

Подписването на декларацията от страна на ACI EUROPE, както като самостоятелна институция, така и като партньор в пътната карта на авиационната индустрия "Дестинация 2050“, сега се допълва и от индивидуалния ангажимент на повече от 200 летища от целия континент.

"Опазването на околната среда е не само въпрос на регулаторни изисквания, но и гражданска позиция по въпросите за въглеродна неутралност и грижа за природата.

Нашата непосредствена цел тази година е да постигнем ниво 3 по Програмата на ACI EUROPE за въглеродна акредитация на летищата.“, казва Хесус Кабайеро – главен изпълнителен директор на летище София.

Оливие Янковец - генерален директор на ACI EUROPE, заявява: "Всяко летище, което подписва тази декларация, прави осезаема промяна за бъдещето ни като индустрия, икономика и общество. Те продължават да демонстрират амбиция, визия и високи постижения в своите устойчиви действия. Възхищавам се и аплодирам всяко едно от тях."