Имаше политически реакции, които настроиха хората срещу пилона, и това доведе до разделение, което накрая ескалира с изказването на президента Радев, което беше по-скоро атака към част от българите, отколкото деескалация на напрежение или реч, която да създаде поводи за гордост или да приобщи. Това каза Мартин Димитров – рекламен специалист, създател и креативен директор на рекламна агенция, в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.  

Той отбеляза, че през последните години все повече търсим физически символи на патриотизъм, какъвто е пилонът на Роженските поляни. "Много по-малко го търсим и го говорим в представите си като възможност за идеал. Той започва да придобива физически черти, което не е задължително добре, защото по-скоро започва да клони към някаква форма на национализъм, отколкото към патриотизъм. Според мен търсим компенсаторни механизми за патриотични прояви за нещо, в което може би самите ние не вярваме достатъчно“, посочи Димитров.  

Патриотизмът не трябва да се верифицира непрекъснато вербално или символно. "Той е по-скоро модел на възпитание, а той отсъства в момента – възпитаване към родната ти страна“, смята той.  

По думите му в обществото ни липсват базови основи на търпимост и разбиране на демокрацията. Демокрацията по същество означава търпимост към другия и е процес, който предполага максимално широко включване на хората. "Да, тя е трудна. Понякога трябва да се съобразиш с неща, които не харесваш, не са твоите, но пък те трябва да изградят културата да съжителстват без да си пречат и да се стига до такива социални ескалации“, заяви Мартин Димитров.  

В момента българското общество няма колективна мечта, колективна цел. "Много е тъжно това нещо, в известен смисъл даже е национален трагизъм. Ние не можем да формираме и формулираме общите си цели след приемането ни в Европейския съюз. Не знам как може да се състави нов обществен договор в този момент и в този контекст, но той е крайно необходим. Не може да си позволим през цялото време да има сърдита, гневна, ядосана или крайно огорчена голяма част от обществото по един или по друг въпрос“, заяви той.