Подаването на заявления за регистрация за изборите по електронен път не е прецедент, научи "Фокус" след проверка. Припомняме, че през 2021 година ЦИК отказа регистрация на кандидатската листа за народни представители на "Демократична България" в Стара Загора именно, защото бе подадено с електронен подпис. 

След това обаче Административният съд на Стара Загора отмени отказа на РИК и ЦИК да регистрира листата на "Демократична България“ за парламентарните избори през ноември. Решението бе окончателно и не подлежи на обжалване.

Популярен адвокат от Пловдив Кристиан Гьошев, който често по време на избори е част от ОИК - Пловдив обоснова юридически защо може да се регистрират за избори с електронен подпис:

"Соломоновско решение на ЦИК, но противно на изказванията на някои колеги по медиите, аз съм на мнение, че заявлението, подадено по електронен път ИМА ЮРИДИЧЕСКО ДЕЙСТВИЕ. ЦИК е следвало незабавно да го регистрира, като укаже на подателите ДПС, да представят в оригинал подписката и документите, които се изискват в оригинал. Това е така, защото електронния подпис е подписал само заявлението, а по отношение на приложените документи, той има силата на заверка "Вярно с оригинала", просто защото те не са оригинален електронен документ. Държавността е в криза.

Решението следваше да е просто: ПЪРВИ ПО ВРЕМЕ, ПЪРВИ ПО ПРАВО /Prior tempore, potior iure./ Първи е този документ, подаден по електронен път. Никъде в Изборния кодекс няма забрана за подаване на документи по електронен път. Естествено обстоятелството, че ЦИК не е регистрирана в Системата за сигурно електронно връчване, въобще не пречка за приемане на такъв документ. То и Административен съд-Бургас за мое учудване няма такава регистрация, но пък поне имат имейл...", обяснява Гьошев.