Разговорите за служебен премиер не са приключили окончателно. Това стана ясно от думите на президента Румен Радев по време на консултациите с парламентарните групи за следващия служебен кабинет, предаде репортер на "Фокус".

На четвъртия ден, след като президентът пристъпи към изпълнение на процедурата по назначаване на служебната власт, все още няма избран от него кандидат за служебен министър-председател, а датата на предсрочния парламентарен вот остава неизвестна.

13 и 20 или 27 октомври са трите възможни недели през октомври за провеждането на избори.

Росен Желязков, който представлява най-голямата парламентарна група - тази на ГЕРБ-СДС, заяви, че независимо от противоречивите оценки за промените в Конституцията, според него трябва по-ангажираност към Конституцията и принципите на правовата държава. "Нашето категорично мнение е, че политическите групи и представители в НС не бива да се месят в тези компетенции и правомощия какъв трябва да бъде кабинетът и какви трябва да са премиера и министрите, тъй като това са във вашите правомощия", коментира още Желязков.

Той изрази задоволство от позицията на Радев, с която е защитил духа на парламентаризма да не се допуска председател на НС да е дело на "политически инженеринг".

"Нелепо е по такъв начин да се подхожда към положението, функцията и ролята на Народното събрание като най-висш орган. Аз не мога да си представя, че председателят на НС ще бъде подменен, за да стане някакво назначение на човек, удобен за служебен министър-председател. Така не може да се подхожда към председател на Народно събрание, без да се гледа личността", каза президентът Румен Радев. Коментарът идва след вчерашното му изказване:

"Ако някой си е правил сметката да отстрани Рая Назарян, за да сложат удобен за тях председател на Народното събрание, явно те са забравили, че последната дума в този процес имам аз", каза вчера президентът.