Представителите на “Има такъв народ“(ИТН) разговарят с ГЕРБ-СДС в търсене на подкрепа за третия мандат за формиране на правителство.

Срещата с най-голямата парламентарна групa е последна от поредицата разговори за подкрепа за правителство с третия проучвателен мандат.

Представителите от страна на ГЕРБ са Росен Желязков, Деница Сачева и Теменужка Петкова, предаде репортер на "Фокус".

"Какво е отношението на ИТН към участието в мнозинство, което има за цел да преподреди "домовата книга" за президента, минавайки през сваляне на председателя на Народното събрание, което да е съгласувано с президентската институция?", попита Желязков още в началото на срещата. 

Припомняме, че през изминалата седмица се прокрадна слух, че има желание да бъде свален председателят на парламента Рая Назарян. Дори вчера в медийни публикации се заговори за тайна среща между ИТН, БСП, "Възраждане", ПП-ДБ и ДПС около Джевдет Чакъров

"Ако се формира такова мнозинство и то е било предмет на вчерашна среща, проведена не пред камерите, тя е била за мнозинство за редовно правителство или за мнозинство за служебно? Защо на тази среща ГЕРБ не е поканена? Ако едната платформа е срещи пред медиите с аргументи и приоритети, ако се правят и паралелни срещи за второто мнозинство, ще направим ли и среща като вчера, с участието и с останалите извън медиите?", каза още Росен Желязков

От своя страна Тошко Йорданов от ИТН отговори: "Отговорът е прост - живеем с свободна страна и всеки може да се среща с когото прецени".

"Независимо дали ПП-ДБ подкрепят кабинет, мнозинството ще зависи и от вашите гласове", каза още Йорданов. Той посочи, че проблемите пред държавата са едни и същи, независимо от политическите идеологии.

"Разглеждаме вашата инициативата въз основа на връчения трети мандат като начин да се възстанови политическия диалог между парламентарните фракции", заяви от своя страна Росен Желязков.