Пик на търсенето на ваксини срещу грип. Фармацевти предупреждават, че количествата от първата доставка ще свършат през следващите дни.

Към момента са доставени 125 хиляди противогрипни ваксини. Те са срещу четири щама грип - два от тип Б и два от тип А. От здравното министерство са осигурени средства за над 370 000 дози за хората над 65 години, предава националната телевизия.

"От няколко дни има една от ваксините - "Инфлувак" и вече има сериозен интерес. Бих казал, че тази година по-бързо ще свърши. Втората ваксина ще се забави може би две седмици и голямата част от този внос ще отиде за програмата за ваксиниране на пенсионери", заяви Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

В кабинета на доктор Гергана Николова вече има списък с пациенти, които желаят да се ваксинират срещу грип.

"Това са наши пациенти, които през последните три години са си правили всяка година и са се убедили в нейната безопасност и ефикасност. Краят на август и началото септември вече идват и питат ще правите ли - искам да се запиша в списъка, за да не ни пропуснете", допълни Гергана Николова, личен лекар.

Вече са доставени и над 80 000 дози от подобрената ваксина срещу COVID-19. Личните лекари отчитат увеличение на пациентите със симптоми на инфекцията.

"Днес издавахме болнични на двама души, които бяха с ковид. Пред вратата има 4-5 души, които са със симптоми на интеркурентни заболявания и не знам колко от тях ще се окажат положителни. Но имаме вече увеличаване и на деца, които имат симптоми на респираторни инфекции", каза още д-р Гергана Николова.

Желаещите да се ваксинират срещу новия подвариант на Омикрон могат да го направят в регионалните здравни инспекции от 27 септември. За първи път от следващата година личните лекари ще разполагат и с пневмококова ваксина за пациентите над 65-годишна възраст.