Не очаквам сътресения в цената на хляба и хлебните продукти заради цената на пшеницата. Това каза в интервю за предаването "Нюзрум" по Радио "Фокус" Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите след като Русия се оттегли официално от зърнената сделка с Украйна.

"Пшеницата е много малък компонент, който регулира цената на хляба“, поясни Жекова.

"Пазарът е изключително чувствителен и в момента, в който Русия каза, че се оттегля от зърнената сделка с Украйна, борсите реагираха автоматично. Цената на хлебната пшеница тръгна нагоре, но това беше очаквано. За нас няма големи изненадани. По-впечатляваща е цифрата, с която се промени. В рамките на два дни цената на хлебната пшеница се вдигна с 19 евро. Сега има леки колебания нагоре и надолу. Пазарът трябва да се успокои и да заеме постоянни нива на цената на пшеницата“, коментира още тя.

Според нея най-доброто решение е Русия да се върне в зърнената сделка.

"У нас не бива да се притесняваме от излизането на Русия от зърнената сделка. България произвежда достатъчно пшеница. Страната ни е нетен износител на пшеница. Тази година ще произведем над 6 милиона тона. Предвид това, че има преходен остатък от 2022 година в рамките на 1 млн. и 300 хиляди тона, просто няма нужда да се притесняваме. По-притеснителното е това, което ние произведем как ще бъде изнесено от държавата и къде ще бъде продадено, но за потребителя в никакъв случай това не е притеснение“, убедена е Жекова.

Радостина Жекова разказа повече и за "Деня на полето“ – събитието, което земеделският бранш очаква с нетърпение,. То ще се проведе от 25 до 27 юли в Добрич в района на Пети километър.

Събитието се провежда за втора поредна година от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, член на Националната асоциация на зърнопроизводителите. "Ден на полето“ ще събере на едно място земеделци от цялата страна и фирми в сектора, ще обедини науката, образованието и забавлението. Инициативата е посветена на любовта към земята и вдъхновението за сътрудничество.

Тридневният полеви празник ще се проведе след края на жътвата, когато фермерите имат възможност да се насладят на плодовете на труда си и да се радват на споделени моменти с колеги и приятели.

На изложението ще се представят производители и вносители на техника, семена, торове и препарати за растителна защита. Участие ще вземат над 50 фирми, ще има полеви демонстрации на машини и проследяване на вегетационното развитие и състояние на културите. Организаторите са се погрижили да предоставят на посетителите не само практическа информация, но и множество веселие, игри и българска музика. Децата също ще имат специални активности, които да ги забавляват, но и да ги запознаят със земеделския труд.

Веселка ИВАНОВА