Срокът за ползването на 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане на задълженията по подадените данъчни декларации е 31 март, а крайният срок за обявяване на доходите е съответно 3 май. Това каза в Радостина Петрова от Националната агенция за приходите, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

Най-лесно и бързо данъците могат да бъдат платени по интернет, в офиса на НАП чрез ПОС терминалите. Данъците могат да бъдат платени съответно в НАП могат да бъдат платени чрез дебитна или кредитна карта онлайн, с електронната услуга или във всеки офис на НАП без такси, както и през платената услуга на ePay, но за плащане през ePay се начисляват такси съгласно тарифата за превод по банкова сметка, обясни Петрова.

Тя допълни, че плащането на данъците може да стане и чрез банков превод, чрез пощенски запис от всеки клон на "Български пощи“ в страната с пощенски запис за плащане към бюджета, и на гише на обслужващата банка в офиса на НАП.

"Важно уточнение е, че за физически лица по постоянен адрес за плащане на Данък върху доходите, осигурителни вноски, здравноосигурителни вноски, които не са еднолични търговци, на това банково гише в офиса на НАП не се събират такси, но само за физическите лица. Напоследък популярно стана онлайн плащането на данъците и осигурителни вноски през т.нар. "виртуален ПОС“, допълни още тя.

По думите й, справка за задълженията на лицата могат да получат съответно през електронната услуга на НАП, справка на задълженията с възможност за извършване на плащане, която е достъпна чрез ПИК или квалифициран електронен подпис.

Евелина БРАНИМИРОВА