От тази година са в сила по-високи размери данъчни облекчения за родителите, както и за тези на деца с увреждания. Това каза в Радостина Петрова от Националната агенция за приходите, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"За тези, които все още не са ползвали данъчните облекчения за деца и деца с увреждания през работодател, срокът за което беше от 30 ноември до 31 декември предходната година, могат да подадат годишна данъчна декларация в НАП. Данъчната отстъпка съответно е по-висока в сравнение с предходните години и се прилага еднократно за доходите от 2021 година“, допълни тя.

Радостина Петрова обясни, че сумите, с които е възможно да се намали данъчната годишна основа при ползване на данъчните облекчения за деца са 4 500 за едно дете, 9 000 лева за две деца и 13 500 лева за 3 и повече деца, като родителите съответно могат да получат до 450 лева за едно дете, до 900 лева за 2 деца и до 1 350 лева за 3 и повече деца, като за отглеждане на едно дете с увреждане намалението тази година е в размер 9 000 лева, като сумата за получаване съответно е 900 лева.

"Родителите на деца с 50 и над 50% увреждания имат право да ползват и двете данъчни облекчения, и съответно за едно дете сумата, която се приспада от годишната данъчна основа е до 13 500, и съответно могат да получат до 1 350 лева. Данъчното облекчение се ползва в пълен размер независимо от това кога детето навършва пълнолетие през 2021 година“, допълни Петрова.

"Ангажимент на работодателя е, след като вече са подадени тези документи при работодателя, да възстанови сумата, която се полага в януари месец, защото става въпрос за декемврийската заплата, която се получава за голяма част от лицата, работещи по трудови правоотношения, допълни още тя.

Евелина БРАНИМИРОВА