Фактът, че се налага един художник да се извинява и обяснява какво е нарисувал – не заради естетическите качества на рисунката, а цветовете на пуловера на детето, показва, че обществото ни е болно. Това каза писателят и рекламист Радослав Бимбалов в "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“ в коментар на скандала с корицата на сборника "Аз съм българче“. "Този скандал е измислен и всичко тръгва от някоя медия – не от социалните мрежи. Един популярен сайт си позволи да започне атаката и мрежите само я подеха, те не бяха нейни генератори“, подчерта рекламистът.

Ако корицата се промени, това би било изключителен срам, категоричен е Бимбалов. Така той коментира изявлението на автора на илюстрацията Стоилов, че не би променил жълтия и синия цвят в корицата на сборника.

"Има хора, които имат интерес ние да сме толкова крайни и разделени. Това се онези, които се възползват от нас по време на избори. Управленските структури трупат слава и те имат интерес да бъдем заливани с омраза – за съжаление сме много податливи на внушения и пропаганда. Поколения наред не създаваме у подрастващите критично мислене – така лесно ставаш жертва на конформизма. Той те кара да се присъединяваш към подобни кампании, които ти самият не би подел, ако не си подкрепен от още 200 души онлайн“, каза още писателят.

Пропагандните гласове и фалшивите новини подхващат чувствителни теми и използват ефекта на сандвича – в него ти поставяш сред хлебчета, в които има някаква истина, всякакви други фалшиви съставки под формата на внушения, които създават нагласи, поясни експертът.

"Авторитетно българско издателство също беше принудено да влезе обяснителен режим – това е срамота“, каза още Бимбалов. "Вече има изградени нагласи в нашето общество срещу украинците – тези нагласи са абсурдни за мен, защото ние като европейци би трябвало да подкрепяме една страна, нападана ежедневно и вероломно от една терористична империя, каквато е Русия. Част от нас обаче изпитват обратното на съпричастност – това е ужасяваща промяна в характера и патология“, категоричен е специалистът.

"Нека не виним обикновените хора, които биват повлиявани от медиите . Всеки от нас се влияе от медийната среда в някаква степен . Тук важното е, че лидерите на мнение се включват в тази атака – хора, които се предполага, че са видни общественици, политически фигури. Позволиха си да налеят още масло в огъня на омразата и го правят открито и нарочно. Само преди дни лидерът на "Възраждане“ се изрази по изключително расистки начин в национален ефир без никакви последствия“, подчерта Радослав Бимбалов.

Избуява ксенофобията и ще продължи да се увеличава, защото от това имат интерес определени групи хора. Ние вече не можем да се справяме с последствията, смята Бимбалов.