“На първо четене ще бъде приет такъв проект, какъвто е този за промени в Конституцията, подписан от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Това каза председателят на Конституционната комисия в НС и народен представител от от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков.

"Предложенията могат да бъдат правени между първо и второ четене, но няма да бъдат приети такива, извън обхвата", уточни той.

Чолаков призова вниманието да се насочи строго върху съдебната реформа, заради която се отваря Конституцията, а националният празник е под черта. "Аз самия посъветвах колегите от ПП-ДБ да не го предлагат, но те настояха да го  предложат и се случи това, което очаквахме - цялата дискусия в момента се отклонява в тази посока", смята той. "Не се забалеязва дискусията по съдебната реформа, а тя е най-важна", категоричен бе депутатът. 

На въпрос дали има консенсус за ограничаване до един мандат на главния прокурор, каквато бе идеята на ДПС, Чолаков коментира, че сега има много разнопосочни мнения и в следващите няколко седмица ще има дебат.

“Организират се много кръгли маси, на които академичната общност ще обсъди внесените предложения, ние членовете на Конституционната комисия, ще присъстваме и ще чуем различните мнения", каза още Чолаков.

По думите му на този етап не е възможно да се внесат нови предложения, включително и ясното вписване в Конституцията, че България е член на ЕС.