"Има още време, докато се дадат крайните оценки", заяви президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос за съставянето на редовно правителство, предаде репортер на "Фокус".

Вчера приключиха консултациите при държавния глава с всички парламентарно представени партии. Предстои връчването на първия проучвателен мандат.

По-рано държавният глава откри международния форум за кирилицата "Азбука. Език. Идентичност". Той е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова. В конференцията участват повече от 30 учени слависти от 11 държави, които в рамките на два дни ще дискутират с българските си колеги значението на славянското наследство, съхраняването и разпространението му. 

"През годините силата на словото разграничава добро и зло, формира личен и колективен морален компас. Българската писменост, просвета и духовност са ни съхранили като народ и са ни превели през най-тежките изпитания през векове на потисничество. Като преки наследници на делото на светите братя Кирил и Методий наш дълг е да съхраняваме и развиваме това богатство", заяви в приветствието си към участниците президентът Радев и посочи, че кирилицата, тръгнала от нашите земи, днес формира широко духовно пространство, обединяващо милиони хора.

По думите му майчиният език е първият и най-голям дар, който получаваме от своите родители. "Днес българският език остава единствената връзка с отечеството ни за българите, живеещи в чужбина", допълни той и призова за провеждането на държавни политики и предприемането на съвременни работещи решения, за да не изтънява тази връзка със сънародниците и с диаспората ни зад граница.

"В динамичните времена на бързо развитие на технологии, икономика, глобализъм ние сме длъжни да преоткрием ролята на родния език като един от най-дълбоките символи на идентичност. Трябва да укрепваме този мост, който ни връща обрано към дома, корените и самите себе си, но и който ни отваря към други народи и култури", допълни Радев.