В момента е време за действия, има време за анализи и доклади. Оценката я дават хората. Има неща, които трябва да се подобряват. Регионът на Болярово е типичен пример, че когато се мобилизира държавата, могат да се потушат най-силните бедствия, въпросът е времето. Това заяви държавният глава Румен Радев от село Болярово, където той посети пострадалите от огнените стихии. 

"Оттук нататък е изключително важно да се потушат всички огнища и държавата да покаже, че може да бъде координирана, напълно мобилизирана и да бъде в подкрепа на хората", заяви Радев. 

Държавният глава е обсъдил как и от къде могат да бъдат намерени фургони за настаняването на хората, чиито домове са изгорели в пожарите. Той каза, че хората не трябва да се делят и да се осигурява подслон само за една част от населението. 

"Ситуацията е изключително тежка. Във всички тези дни аз малко говорех или почти не говорех, защото бях на терен и беше необходимо да има повече действия, отколкото да се говори. Важно беше да има добра синхронизация в действията на всички институции - да се знае, че има една институция, която управлява, това са пожарникарите. В интерес на истината не бяха само те. В това направление имаше доста пропуски", заяви кметът на Болярово Христо Христов.

Президентът отказа да коментира политическата ситуация в страната. Той апелира към представителите на изпълнителната власт да създадат правилната организация за координирането на кризата, така че да не настъпва хаос. 

Според Радев в момента страната има остра нужда от подготвени кадри, които да могат да работят в подобни кризисни ситуации. 

"Трябва да има подготвени хора. Един летец за такава техника се създава 5 години във Военновъздушното училище и после 10 години трупане на наряд и опит. Тези екипажи, които летят в момента, са едни от най-опитните", заяви президентът.

Във връзка с искането на част от политическите сили за свикване на Консултативен съвет по национална сигурност, той каза: "Колко съвета още трябва да направя за българската армия и да се чуят становищата вътре? Винаги съм призовавал да се направи нещо за хората".  

"Аз призовавам за аварийни мерки за привличане на качествени хора в Българската армия, която се обезлюдява със застрашителни темпове", каза още той. 

По думите му кризата не може да бъде разрешена със закупуването на нова техника или внасянето на екипажи отвън, а с инвестирането в инженерно-технически и летателен състав.