Преди 50 години, през 1972 г. България става 18-та страна в света, която извежда своя апаратура в извънземна орбита и която провежда редица експерименти за изследване на космическата плазма. Това каза Рада Банялиева, директор на Музея на авиацията в Крумово в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“, по повод Международния ден на авиацията и космонавтиката.

"До края на ХХ век в нашата страна са разработени над 150 прибора и апаратура, които участват в повече от 500 международни космически експеримента, също така и два спътника. Вие споделихте информация за полета на Георги Иванов и съветския космонавт Николай Рукавишников. Също бих искала да припомня, че през 1986 г. излита и вторият български космонавт Александър Александров с кораба "Союз ТМ5“. На борда на този кораб са проведени много експерименти, повече от 11 отделни апарата оставят да работят след това на станция МИР и на Международната космическа станция“, припомни Рада Банялиева.

"Не бива да забравяме, че България е третата страна след Русия и САЩ, която разработва космическа храна в Института по криобиология и лиофилизация към БАН под ръководството на акад. Цветан Цветков, и е първата страна, която създава оранжерия за отглеждане на различни видове растения в космически условия. Така че България наистина е една от страните, която спомага много за овладяването на Космоса.“

Директорът на музея на авиацията отбеляза приноса на българите от другата страна на Океана, които работят в НАСА и подпомагат усвояването на Космоса – проф. Виден Табаков и Иван Ночев, българин, роден в Карлово.

"Единият е почетен професор на НАСА, а другият е награден с отличие на Американския конгрес за техните разработки. И двамата работят в областта на изстрелването на космическия кораб "Аполо“ 11 до Луната“, посочи тя.

Българските учени и в страната, и извън нея допринасят много за усвояването на Космоса. Днешните млади надежди като Татяна Иванова, младата българска студентка по инженерна физика от Софийския университет, която премина първото стъпало от обучението в НАСА и която днес ще разкаже на всички деца, присъстващи в музея, какво е да се обучаваш за астронавт.

Евелина БРАНИМИРОВА

Цялото интервю четете в раздел "Мнение“