В днешния динамичен свят работохолизмът се превръща в често срещано явление. Много хора не само са посветени на работата си, но дори когато са в отпуск или почиват, техният ум продължава да работи. Те остават свързани със задачите си, проверяват имейли и изпълняват работни ангажименти, въпреки че уж са си "взели почивка“. Тези хора не могат да се отпуснат и да делегират задачи, но всичко това влияе на личния и професионалния им живот.

Какво е работохолизъм?

Работохолизмът е състояние, при което човек изпитва непреодолима нужда да работи, дори когато това не е наложително. За разлика от просто трудолюбивите хора, работохолиците често пренебрегват личния си живот и здравето си, за да постигат успехи в професионалната сфера. Според изследвания на Schaufeli, работохолизмът е свързан с ниска удовлетвореност от живота и повишени нива на стрес.

Защо работохолиците не могат да се отпуснат?

Много от тези, които се идентифицират като работохолици, не само че не могат да се отпуснат, но и изпитват тревога при мисълта, че някой друг би могъл да поеме техните задачи. Причините за това са многостранни:

Психологическа нужда от контрол: Работохолиците често имат силно изразена потребност да контролират всичко около тях. Те вярват, че само те могат да свършат задачата правилно и на време. Това е свързано с перфекционизма, който е основен двигател на работохолизма.

Липса на доверие в другите: Много от тези хора изпитват затруднения да се доверят на колегите си или други хора в екипа. Според Clark, работохолиците често имат негативни нагласи към делегирането, което е свързано с техния страх, че другите няма да свършат работата с нужното качество.

Тревожност и страх от провал: Някои работохолици изпитват силен страх от провал или осъждане, ако не изпълняват задачите си безупречно. Изследванията показват, че това води до високи нива на стрес и бърнаут, пишат експерти.

Минус ли е това?

Много психолози и експерти в областта на управлението на стреса смятат, че неспособността да се делегират задачи и постоянното желание за контрол може да има негативни последици:

Риск за здравето: Постоянният стрес и липсата на време за почивка могат да доведат до бърнаут, хронична умора и различни здравословни проблеми, включително сърдечно-съдови заболявания.

Загуба на продуктивност: Колкото и парадоксално да звучи, работохолиците често постигат по-ниски нива на продуктивност в дългосрочен план. Прекомерната работа може да доведе до спад на мотивацията и креативността.

Лоши взаимоотношения в екипа: Неспособността да се делегират задачи води до напрежение в екипа, като колегите могат да се почувстват недооценени или пренебрегнати.

Нарушен баланс между работа и личен живот: Неспособността да се отпуснат и да се отдадат на почивка може да има разрушителни последици за личния живот на работохолиците. Изследванията показват, че личните взаимоотношения често страдат поради липсата на време и внимание.

Какво може да се направи?

За да се справят с работохолизма и да постигнат по-здравословен баланс между работа и почивка, е важно работохолиците да развият умения за делегиране и да се научат да се доверяват на другите.

Работохолизмът може да изглежда като път към успеха, но реалността често е различна.