Пътят Мездра - Ботевград трябва да бъде отворен в една лента, с по едно платно за движение в двете посоки, до края на 2024 година. Това заяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова по време на изслушването си в Народното събрание относно напредъка на строителството на скоростния път Видин - Ботевград, предаде репортер на "Фокус".

Тя даде и подробности относно протичащите в момента строителни дейности. 

"Към момента се строи 85 км от трасето. На 7 юни подписах разрешение за строеж за модернизация на още 40 км от пътя Видин – Ботевград в отсечката Руженци – Монтана. През месец юли предстои да бъде подписан протокол за откриване на строителна площадка“, заяви министър Коритарова.

"Изграждането на този път е изключително важно, без никакво забавяне, трябва да продължим веднага, подчерта тя.

По думите ѝ обектът е от национално и международно значение. От МРРБ следят трафика ежедневно и при необходимост са готови да променят условията за временното движение.

"Поставени сме пред ситуация да разчитаме само на съществуващата към момента инфраструктура в Северозападна България. Ние не избираме по-добрия вариант за въвеждане на обхода, избираме възможните варианти и тях сме ги предложили", обясни тя.

Регионалният министър заяви, че целта е пътят Мездра – Ботевград да бъде отворен до края на тази година – в едно платно, с по една лента за движение в двете посоки: "Надявам се сроковете да бъдат спазени, имаме осигурено финансиране и нашите усилия, съвместни със строителя, са докрая на декември 2024 година пътя Мездра – Ботевград да бъде пуснат в едно платно с по една лента за движение в двете посоки, макар че ще има довършителни работи и след това и повече да не създаваме неудобство за Северозапада".