Стотици работещи в пътния сектор излизат на пореден протест в страната, предаде репортер на Агенция "Фокус“ . Причината за недоволството им е това, че ремонтите на пътища са спрени заради задължения на държавната хазна в размер на един милиард лева към пътностроителните фирми.

От 11.00 часа синдикалната организация на КНСБ в "Автомагистрали - Черно море", Шумен също ще започне протестни действия. До 14.00 часа ще бъде блокирано движението на следните места:

• Град Русе - на Път I-II, Русе – Варна, кръгово кръстовище при километър 1+493 в град Русе;

• Айтоски проход - път III-208, на разклона на село Вресово, община Руен;

• Ришки проход- път II-73, до разклона за село Риш, община Смядово.

В протеста в град Русе ще участва и президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Междувременно пътят между Сливен и Ямбол също ще бъде блокиран днес от 11. 00 до 11.30 часа заради протест на строителните фирми. Те се включват в националния протест на строителния бранш с искане за изплащане на дължимите от държавата суми за извършена от тях дейност.

Отсечката между двата града е възлова, свързваща пътната артерия с АМ "Тракия". За пътуващите в този участък е необходимо да знаят, че в посочения час трафикът ще бъде пренасочван по обходен маршрут.

Инженер Донка Петкова, представител на бранша, коментира, че към фирмите няма изплатени средства от месец юни на 2020 година.

"От този период за завършени 23 обекта от областите Сливен и Ямбол държавата ни дължи близо 60 млн. лева“.

Междувременно премиерът Кирил Петков обяви, че още днес да бъде одобрено моментално плащане на над 600 млн. на строителите. Той посочи, че се надява през днешния ден през правната комисия да мине предложението за моментално плащане на над 600 млн. лв. към строителните фирми, което е около 50% от средствата, които им се дължат.

"Останалите 50%, заедно с МРРБ ще минем през експертна комисия, за да видим дали тези средства са похарчени правомерно. След като направим оценка да има отново решение на парламента за одобряването на тези средства. Но минавайки днес през правна комисия и ако успее да мине през зала утре – тези пари ще бъдат готови за отпускане и ремонтните фирми да започнат своята работа.