Софийският градски съд измени мярката на прокурорския син от Перник Васил Михайлов от задържане под стража в "домашен арест“ с електронно наблюдение, съобщиха от пресцентъра. 

Тройният съдебен състав е приел, че продължава да е налице обоснованото предположение, че продължава да е налице обоснованото предположение, че той е автор на престъплението, за което е подсъдим. Но поради дългия период на задържане, който вече е повече от 1 година, реалната опасност от извършване на престъпление е с намалял интензитет.

Освен това подсъдимият е на млада възраст и с чисто съдебно минало, има и установени по делото самоличност и адрес.

"Съдът счита, че следва да се намери точният баланс между преследваните от закона цели и правата на подсъдимото лице, още повече, че мярката за неотклонение "домашен арест" се контролира чрез средствата за електронно наблюдение“, пише в определението. То е окончателно и не подлежи на жалба или протест.

Поради дългия период на задържане, който вече е повече от 1 година, реалната опасност от извършване на престъпление е с намалял интензитет. Освен това подсъдимият е на млада възраст и с чисто съдебно минало, има и установени по делото самоличност и адрес, мотивират решението си от съда.

"Съдът счита, че следва да се намери точният баланс между преследваните от закона цели и правата на подсъдимото лице, още повече, че мярката за неотклонение "домашен арест“ се контролира чрез средствата за електронно наблюдение“, пише в определението на съда.

То е окончателно и не подлежи на жалба или протест.

На 13.06.2023 г. по време на заседание по делото срещу мъжа от неговата защита бе поискана промяна на мярката за неотклонение от "задържане под стража“ в по-лека. Състав на Софийски районен съд се съгласи с искането на защитата на подсъдимия и измени мярката му с "домашен арест“, който да се изпълнява чрез гривна със сателитно проследяване. Впоследствие обаче прокуратурата протестира определението и на 29 юни съдът отмени решението си, връщайки обратно Михайлов в ареста.

По делото срещу Васил Михайлов беше внесен обвинителен акт в съда за нанасяне на средни телесни повреди на 3 лица, леки телесни повреди по хулигански подбуди на 2 лица, за непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред, и за закана с убийство.